Mii de studenţii au început astăzi anul universitar 2022-2023. Un început universitar fără ministru, o largă dezbatere şi fără sfârşit pe temele Educaţiei, acuze de placiat şi multe alte neajunsuri.
La începerea anului universitar, numai mesaje triumfaliste. Legile Educației, toleranță zero în privința ”cancerului plagiatului”
De la tribuna Facultăţii de Arhitectură, președintele Klaus Iohannis a spus că noile legi ale Educației vor institui toleranță zero în privința ”cancerului plagiatului”. Declarațiile lui Klaus Iohannis vin în contextul în care ministrul Educției, Sorin Cîmpeanu, a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat, iar premierul Nicolae Ciucă este suspect de plagiat.
”Dacă actul de creație este fructul libertății, educația este rădăcina din care aceasta crește pentru a da societății oameni cu coloană vertebrală.
Avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta secolului 21. Unul dintre pilonii noului sistem de educație trebuie să fie tocmai integritatea.
Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să cuprindă prevederi clare prin care să eliminăm acest cancer, acest fenomen toxic al mediului academic.
Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice este meritul unei reușite personale, unui merit personal și nu ca urmare a unei fraude.”, a spus Klaus Iohannis.
Sorin Cîmpeanu a demisonat cu gândul la „România educată”
La rândul său, fostul ministru Sorin Cîmpeanu a declarat luni că se simte vizat de declarațiile lui Klaus Iohannis, care a cerut toleranță zero față de plagiat.
„Din perspectiva celui care trebuie să vegheze la implementarea acelor sancțiuni dure, din perspectiva celui care a susținut profesionalizarea instituțiilor și mecanismelor de sancționare și de prevenire a acestei forme extrem de grave, plagiatul, da, mă simt vizat. Din această perspectivă, al apărătorului eticii”, a spus Cîmpeanu.
Înainte de declaraţia preşedintelui, Sorin Cîmpeanu declarase că această demisie a fost necesară pentru a nu periclita reforma în educație.
„Discuțiile în spațiul public au fost deturnate într-o manieră nedreaptă, nefirească spre alte subiecte care nu sunt nicidecum în interesul a milioane de elevi, a sute de mii de studenți, a sute de mii de profesori. Am considerat că această demisie este necesară pentru a nu periclita reforma în educație. Am considerat în acest fel că această demisie va permite o discuție atât de importantă, precum cea necesară legilor educației „România educată”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia săptămâna trecută din funcția de ministru al Educației. Decizia a survenit în urma scandalului de plagiat a unui curs universitar publicat de acesta.
Nicolae Ciucă: Integrarea viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii este primul lor pas în carieră
Acuzat şi el de plagiat, premierul Nicolae Ciucă a declarat că „suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învăţământ, iar modificările pe care le aducem prin Legile educaţiei naţionale reflectă o viziune orientată spre viitor”.
„Ne dorim ca şi universităţile să valorifice, prin programele de studiu, oportunităţile generate de viziunea noii Strategii europene pentru universităţi, lansată de Comisia Europeană, centrată pe asigurarea unui învăţământ universitar incluziv şi care să promoveze excelenţa.
Integrarea viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii este primul lor pas în carieră, a spus Ciucă, iar de acest moment depinde parcursul lor profesional. Legătura cu potenţialii lor angajatori încă din anii de studiu poate creşte nivelul de performanţă, dar şi capacitatea de adaptare la piaţa muncii, iar acest lucru se poate face cel mai bine prin colaborarea instituţiilor de învăţământ cu operatorii economici activi în piaţă. Guvernul încurajează această abordare şi, în acest sens, am extins învăţământul profesional dual şi la nivel universitar”.
Iohannis versus Ciucă. Cine va numi ministrul Educaţiei
Consilierul prezidenţial Ligia Deca este favorită pentru a fi propusă luni de conducerea PNL în funcţia de ministru al Educaţiei, pe lista scurtă a PNL regăsindu-se şi rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea, susţin surse politice pentru News.ro. Ligia Deca a coordonat proiectul România Educată, asumat de preşedintele Klaus Iohannis.
Un student poate obţine un credit de până la 50.000 de lei pentru plata taxelor şcolare
Tot despre studenţi a comunicat şi ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceasta a anunţat, luni, în prima zi a noului an universitar publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare a programelor Student Invest şi Family Start, precizând că băncile se vor putea înscrie în aceste programe, iar tinerii şi familiile vor putea accesa credite.
Pentru primul program, un student poate obţine un credit de până la 50.000 de lei pentru plata taxelor şcolare, iar prin cel de-al doilea, o familie poate împrumuta cel mult 75.000 de lei pentru evenimente cum ar fi nuntă, botez sau pentru achitarea avansului pentru o maşină cu 7 locuri.
“O veste importantă pentru tinerii şi familiile la început de drum. A fost publicat în Monitorul Oficial regulamentul celor două programe de creditare cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată, Student Invest şi Family Start”, a anunţat Gabriela Firea, luni, pe pagina sa de Facebook.
Ea a menţionat că băncile se vor putea înscrie în program din acest moment.