Actual Economic

La finalul lunii septembrie aflăm ce planuri are Guvernul în privinţa compensării preţului la carburanţi

La finalul lunii septembrie aflăm ce planuri are Guvernul în privinţa compensării preţului la carburanţi

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că la finalul lunii septembrie va fi realizată evaluarea completă a măsurii de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani, precizând că acestă măsură a fost una foarte bună. Rectificarea va fi una pozitivă, va fi pusă în dezbatere publică în scurt timp. Documentul prevede şi o suplimentare cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie.

La finalul lunii septembrie aflăm ce planuri are Guvernul în privinţa compensării preţului la carburanţi

„Doresc să fac menţiunea că ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creşterii preţului la carburanţi. Putem să identificăm faptul că, încă din momentul în care s-a luat această decizie, preţul la carburant a scăzut. Ca atare, la sfârşitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună, în sensul în care am putut cu toţii să observăm impactul pe care l-a produs în reglarea preţului la carburanţi”, a transmis premierul.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în urmă cu câteva săptămâni de compensare a preţului la carburanţi, 25 de bani fiind susţinuţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani reprezintă o cheltuială deductibilă de către operatori.

Premierul Ciucă s-a referit apoi şi la aspectele legate de compensaţiile acordate în urma creşterilor preţului la energie şi la gaze.

„Aici sunt aspectele care sunt legate de valoarea compensaţiilor pe care le asigurăm de la nivelul bugetului de stat pentru creşterea preţului la energie şi la gaze. Doresc să subliniez că, aşa cum ne-am angajat, vom continua să menţinem măsurile de protejare a cetăţenilor. De asemenea, menţinem măsurile de protejare a serviciilor publice esenţiale, a tot ceea ce înseamnă derularea activităţilor în spitale, în şcoli, în toate instituţiile statului, aşa cum am menţionat şi, de asemenea, vom continua să susţinem activitatea din industria alimentară şi IMM-uri. Sunt sectoarele de activitate cu pondere substanţială în bugetul de stat”, a mai precizat premierul.

Programului „De trei ori subvenția” a început deja să devină activ. Agricultorii încep să primească banii de la Guvern

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a mai anunţat că în continuare România se confruntă cu probleme generate de secetă, atât în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă a cetățenilor în diferite localități, în diferite regiuni din țară, dar şi problemele pe care seceta le-a generat în agricultură.

Programului „De trei ori subvenția” a început deja să devină activ, a mai anunţat premierul.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Petre Daea a anunţat în timpul şedinţei de Guvern că s-a încheiat recoltatul la grâu în toată țara și „avem producția necesară pentru consumul intern și pentru export” şi a fost început procesul de recoltare la floarea-soarelui.

„Important este că am început acum în cinci județe să recoltăm floarea-soarelui. Recoltăm suprafețele care au fost afectate de secetă pentru că ele au ajuns la maturitatea de recoltare în așa fel încât să nu înregistrăm nicio pierdere, iar drumul florii-soarelui este spre unitățile de procesare şi să vă informez și o să vă prezint programul pe care dumneavoastră l-ați dispus vis-a-vis de susținerea industriei alimentare”.

Ciucă: La rectificarea bugetară, suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie

În altă ordine de idei, premierul Nicolae Ciucă a anunţat şi faptul că la rectificarea bugetară va fi suplimentat cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat că rectificarea va fi una pozitivă, prioritate având măsurile din pachetele de sprijin pentru economie şi cetăţeni.

„Sunt în continuare în derulare analizele la nivelul fiecărui minister. La Ministerul Finanţelor s-a realizat închegarea tuturor datelor legate de execuţia bugetară pe primul semestru. Avem perspectiva unei bune funcţionări a tot ceea ce înseamnă serviciile publice oferite cetăţenilor şi plata drepturilor sociale, precum şi finanţarea programelor şi schemelor de ajutor de stat destinate susţinerii economiei şi, de asemenea, din cifrele pe care le-am avut la dispoziţie şi din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru Câciu a reieşit foarte clar posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie şi în felul acesta avem posibilitatea să ajungem la un buget de 7,4 miliarde de lei, aşa cum ne-am propus prin programul Sprijin pentru România. Sigur, există în continuare demersuri astfel încât, prin deciziile pe care le vom lua, să asigurăm într-un termen cât mai scurt punerea în transparenţă a rectificării bugetare”, a afirmat premierul.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat, la rândul său, că rectificarea va fi una pozitivă.

„Rectificarea va fi una pozitivă, prioritatea în această rectificare o au măsurile pe care Guvernul le-a luat, măsurile din pachetele de sprijin pentru economie şi pentru cetăţeni, acoperirea acestor pachete sau acestor măsuri pe următoarea perioadă a anului. Avem o execuţie a primului semestru pozitivă, cu depăşirea elementelor de program şi atunci, evident, există această posibilitate de suplimentare. A fost evident analizată şi situaţia la ceea ce însemna angajamentul de reducere la bunuri şi servicii, la toţi ordonatorii de credite s-a operat această diminuare”, a explicat ministrul Finanţelor.

Angajamentele au fost păstrate de către ordonatori, aşa cum au fost asumate în Guvern, a spus Câciu, iar după ce vom face ultima analiză împreună cu Ministerul Energiei cu privire la elementele schemelor de sprijin acordate consumatorilor casnici şi non-casnici, rectificarea cred că va putea fi pusă în dezbatere publică şi aprobată, sperăm, săptămâna viitoare.