Actual

La Cluj e altfel! Cât costă o garsonieră cu WC-ul lipit de aragaz

garsoniera cluj napoca (sursă foto: gandul.ro)
Credit imagine: gandul.ro

Clujul nu se dezminte. Oraşul este faimos pentru preţurile ridicate la chirii, chiar şi pentru spaţii foarte mici şi adesea insuficient modernizate. De data aceasta, este vorba de o garsonieră unde toaleta este despărțită de aragaz printr-o… perdea.

Deoarece poziția garsonierei este una centrală, în Piața Muzeului, proprietarul a considerat firesc să ceară o chirie de 250 de euro. Amintim că acest spațiu se află la subsolul unei clădiri istorice. În plus, lipsa de intimitate este considerată de mulți potențiali chiriași un punct slab. Astfel, instalația sanitară nu este despărțită de restul garsonierei decât printr-o perdea, closetul fiind practic lângă plită.

„Îi bun că ai aragazu lânga wc, de ceva cat te concentrezi sa te c… amesteci si in mancare. Pana si sobolanii rad cand vad chestia asta”, a comentat un internaut la anunțul controversat, citat, cu cenzura de rigoare, de către realitatea.net.

Celebritatea imobiliarelor clujene

Nu este nici pe departe prima dată când al doilea cel mai important oraș al României ajunge în presă cu pretenții nejustificate la chirii. Amintim celebrul caz al garsonierei de 11 metri pătrați. Aceasta putea fi închiriată pentru prețul de 200 de euro. În plus, era în cartierul Gheorgheni care, deși nu este periferic, nu are nici o poziționare ultracentrală. La începutul lui 2022, faimoasa garsonieră și-a găsit o chiriașă, însă la scurt timp după, a rămas goală din nou. Atunci, proprietarul a scos-o la vânzare, la un preț de 37.499 euro, deci 3.409 euro pe metru pătrat.

Chiar și în situațiile în care apartamentele scoase la vânzare și închiriere sunt ceva mai compatibile cu locuirea, Cluj-Napoca este celebru pentru prețurile exorbitante la imobiliare. Un reportaj din 2022 arăta faptul că în acest oraș s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor la chirii, depășind chiar și Capitala. Proiectul unui metrou la Cluj umple cetățenii nu numai de entuziasm, ci și de groază, în fața unei posibile creșteri a chiriilor pentru imobilele aflate în apropierea unor stații transport subteran.

Condamnat la oraș universitar

Schimbarea a fost și mai pronunțată după ridicarea restricțiilor din pandemie. Când a început anul universitar 2022 – 2023, studenții s-au găsit într-o mare dificultate să contracteze chirii accesibile.

„E foarte cunoscut faptul că, o dată cu venirea studenților în Cluj, se modifică semnificativ prețul unei chirii, majoritatea proprietarilor profitând pe tema aceasta. Cred că impactul asupra chiriilor s-a văzut cel mai clar în timpul pandemiei, când studenții au plecat din oraș, iar proprietarii au rămas cu apartamentele goale”, a declarat un reprezentant al Organizației Studenților UBB.

Tot studenții clujeni au protestat împotriva creșterii taxelor universitare, dar situația nu pare să se fi îmbunătățit.