La ce te ajută ceaiul verde. Ceaiul verde este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Este plin de antioxidanți care au multe beneficii pentru sănătate, care pot include: funcția creierului îmbunătățită, pierderea kilogramelor, protejarea împotriva cancerului, scăderea riscului de boli de inimă.
Pot exista și mai multe beneficii potențiale pentru sănătate
Iată 10 beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde:
1. Conține compuși bioactivi sănătoși
Ceaiul verde este mai mult decât o băutură hidratantă. Planta de ceai verde conține o serie de compuși sănătoși care o transformă în băutura sănătoasă. Ceaiul este bogat în polifenoli, care sunt compuși naturali care au beneficii pentru sănătate, precum reducerea inflamației și ajutarea la combaterea cancerului.
Ceaiul verde conține o catehină numită epigalocatechin-3-galat, antioxidanți naturali care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și oferă alte beneficii.
Aceste substanțe pot reduce formarea de radicali liberi în organism, protejând celulele și moleculele de daune. Acești radicali liberi joacă un rol în îmbătrânirea și multe tipuri de boli.
Această licoare are, de asemenea, cantități mici de minerale care vă pot ajuta sănătatea.
2. Ceaiul verde îmbunătățește funcția creierului
Ceaiul verde face mai mult decât doar să vă țină în alertă, de asemenea, poate ajuta la creșterea funcției creierului. Ingredientul activ cheie este cofeina, care este un stimulent cunoscut.
Nu conține la fel de mult ca cafea, dar suficient pentru a produce un răspuns fără a provoca efectele nervoase asociate cu administrarea unei cantități prea mari de cofeină.
Cafeina afectează creierul blocând un neurotransmițător inhibitor numit adenozină. În acest fel, crește declanșarea neuronilor și concentrația neurotransmițătorilor precum dopamina și norepinefrina.
Cofeina nu este singurul compus care stimulează creierul din ceaiul verde. Conține aminoacid L-teanină, care poate crește activitatea neurotransmițătorului inhibitor GABA, care are efecte anti-anxietate. De asemenea, crește dopamina și producția de unde alfa în creier.
Consumatorii de ceai verde spun că au o energie mai stabilă și că sunt mult mai productivi când beau ceai verde, în comparație cu cafeaua.
3. Crește arderea grăsimilor
Dacă vă uitați la lista de ingrediente pentru orice supliment de ardere a grăsimilor, este probabil ca ceaiul verde să fie soluția.
Acest lucru se datorează faptului că, potrivit cercetărilor, ceaiul verde poate crește arderea grăsimilor și crește rata metabolică.
4. Antioxidanții din ceaiul verde pot reduce riscul unor forme de cancer
Cancerul este cauzat de creșterea necontrolată a celulelor. Este una dintre principalele cauze de deces din lume.
Cercetările au arătat că daunele oxidative pot duce la inflamații cronice, care pot duce la boli cronice, inclusiv cancere. Antioxidanții pot ajuta la protejarea împotriva daunelor oxidative.
Ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți puternici.
Pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate, evitați să adăugați lapte în ceai. Unele studii sugerează că poate reduce valoarea antioxidantă în unele ceaiuri.
5. Poate proteja creierul de îmbătrânire
Ceaiul verde nu numai că poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt, dar vă poate proteja creierul pe măsură ce îmbătrâniți.
Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă frecventă și cea mai frecventă cauză de demență la adulții în vârstă.
Boala Parkinson este o altă boală neurodegenerativă obișnuită și implică moartea neuronilor producători de dopamină din creier.
Compușii liberi din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra neuronilor din eprubete și modele animale, scăzând posibil riscul de demență.
6. Reduce respirația urât mirositoare
Catechinele din ceaiul verde au, de asemenea, beneficii pentru sănătatea bucală. Catechinele pot suprima creșterea bacteriilor, reducând potențial riscul de infecții.
Streptococcus mutans este o bacterie comună în gură. Provoacă formarea plăcii și este un factor care contribuie la apariția cariilor și a cariilor dentare.
Catechinele din ceaiul verde pot inhiba creșterea bacteriilor orale în laborator, dar nici o dovadă nu arată că consumul de ceai verde are efecte similare.
Conform experților, ceaiul verde poate reduce respirația urât mirositoare.
7. Poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2
Ratele diabetului de tip 2 cresc în ultimele decenii. Condiția afectează acum aproximativ 1 din 10 americani.
Diabetul de tip 2 implică niveluri ridicate de zahăr din sânge, care pot fi cauzate de rezistența la insulină sau incapacitatea de a produce insulină.
Studiile arată că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul zahărului din sânge.
8. Poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, sunt principalele cauze de deces la nivel mondial.
Studiile arată că ceaiul verde poate îmbunătăți unii dintre principalii factori de risc pentru aceste boli, inclusiv îmbunătățirea nivelului colesterolului total și a nivelului de colesterol LDL (rău).
Având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc, este posibil să nu fie surprinzător faptul că persoanele care consumă ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a muri de o boală cardiovasculară.
9. Vă poate ajuta să slăbiți
Având în vedere că ceaiul verde poate crește rata metabolică pe termen scurt, este logic că te-ar putea ajuta să slăbești.
Mai multe studii arată că ceaiul verde poate ajuta la reducerea grăsimii corporale, în special în zona abdominală.
Unul dintre aceste studii a fost un studiu controlat randomizat de 12 săptămâni care a implicat 240 de persoane cu obezitate.
În acest studiu, cei din grupul de ceai verde au avut scăderi semnificative în procentul de grăsime corporală, greutatea corporală, circumferința taliei și grăsimea abdominală, comparativ cu cei din grupul de control.
10. Vă poate ajuta să trăiți mai mult
Unii compuși din ceaiul verde pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă, este logic că ar putea să vă ajute să trăiți mai mult.
Într-un studiu, cercetătorii au studiat 40.530 de adulți japonezi de peste 11 ani. Cei care au băut cel mai mult ceai verde – 5 sau mai multe căni pe zi – au avut semnificativ mai puține șanse de a muri în timpul perioadei de studiu.