Lifestyle

La ce măsuri s-au gândit unele instituții de învățământ pentru că nu-și mai permit să plătească facturile la căldură

La ce măsuri s-au gândit unele instituții de învățământ pentru că nu-și mai permit să plătească facturile la căldură

Facturile uriașe care au venit în ultima perioadă le-a dat planurile peste cap și reprezentanților unor instituții de învățământ care se gândesc la tot felul de variante ca să scadă din costuri.

Dacă unele universități au decis să prelungească vacanța de iarnă, alte școli vor să scurteze orele de curs. Sunt însă și instituții de învățământ care s-au gândit că cel mai bun rămâne tot sistemul online. Chiar dacă Ministerul Educației nu e de acord cu nici una din aceste variante, ci așteaptă sprijinul autorităților locale…

Ce s-a decis la Universitatea de Științele Verii din Timișoara

Pentru ca amfiteatrele să nu mai fie luminate seara, la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara cursurile se vor ține doar până la ora 16, iar vacanța de iarnă a fost prelungită. ”Am decis creșterea perioadei de vacanță a studenților din 19 decembrie până în 22 ianuarie, perioadă în care și cadrele didactice și angajații universității, în funcție de numărul de zile de concediu, vor avea și concediu”, a declarat Tiberiu Iancu, prorector Universitatea de Științele Vieții. Prin această hotărâre, reprezentanții instituției speră să scadă costurile cu un procent de 15%.

Universitatea din București va face 30% din cursuri online

Ca să facă economie, senatul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a decis să se întoarcă la sistemul online timp de aproape o lună, începând cu sfârșitul lui noiembrie. ”Am considerat a fi oportun să legăm și cu vacanța studenților, pentru a reduce cheltuielile și a fi eficienți”, a spus Daniel Breaz, rector Universitatea 1 Decembrie1918 Alba Iulia. Și tot online, în proporție de 30% se vor desfășura și cursurile la  Universitatea din București, dar și la Facultatea de Litere.

Un liceu a redus orele de curs cu 5 minute

Măsuri s-au luat și la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, unde directorul a hotărât ca orele să fie reduse cu cinci minute, începând cu 1 octombrie. ”O oră se câștigă în fiecare seară. Elevii termină orele la ora 7, prind și microbuzul de navetă și școala beneficiază în această perioadă de o reducere la energie electrică”, a menționat Cristina Goanță, directorul Colegiul Național Tudor Vladimirescu.

Printr-o ordonanță de urgență, instituțiile de învățământ de stat beneficiază de prețurile plafonate pentru consum la energie, la tariful de 1 leu/kWh până la 31 august 2023.