Chiar dacă numărul persoanelor înscrise în instituții de învățământ superior crește de la o generație la alta, mulți tineri absolvenți se plâng de faptul că nu găsesc locuri de muncă în domeniul pe care l-au studiat. Chiar dacă există anumite domenii care te interesează și pe care le înveți cu plăcere, s-ar putea ca ele să nu renteze.
Ceva mai puțin surprinzător este că IT-ul, indiferent de forma sub care îl studiezi și de universitatea pe care o alegi, are o mare cerere. Și asta este valabil atât pentru informaticienii cu experiență, cât și pentru cei care abia au ieșit de pe băncile facultății.
Cele mai bune facultăți de informatică
Facultatea de Automatică și Calculatoare, din cadrul Universității Politehnica din București, se bucură de cea mai bună reputație dintre toate facutățile de inginerie a sistemelor. Totuși, ea este considerată dificilă de mulți tineri. Astfel, rata de abandon universitar este destul de mare în cazul ei – în mod surprinzător, este abandonată aproape la fel de des ca și facultățile de Litere și Filosofie. Acestea două sunt facultăți vocaționale, unde abandonul se explică prin faptul că aprofundarea domeniului și modul de transmitere a acestuia nu se dovedesc la fel de atractive pe cât credeau studenții inițial.
Dar și alte forme de inginerie sunt la mare căutare, conform unei anchete care a fost făcută de platforma de recrutare BestJobs, citat de observatornews.ro. Astfel, „aproximativ toate profilurile de inginerie de la Universitatea Politehnică merită, atâta timp cât industriile se dezvoltă, primesc investiții mari la nivel global, produsele se dezvoltă, deci ingineria rămâne o facultate de viitor”. În aceste domenii, mai sunt recomandate și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea Tehnică de Construcții din București.
Pentru informatică, tinerii se mai pot îndrepta și spre Facultatea de Matematică-Informatică, din cadrul Universității din București, specializările Informatică și Calculatoare și Tehnologia Informațiilor sau Facultatea de Cibernetică, din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
De asemenea, facultățile de medicină, științe juridice și poliție tind să repartizeze studenții după ce aceștia și-au încheiat pregătirea și, dacă e cazul, stagiaturile.
Surpriza e de la Arte
Ce ne-a surprins, însă, a fost că anumite facultăți de arte scot pe piață absolvenți care activează în domeniile pentru care au fost pregătiți. Contrar narațiunii pe care o auzim de obicei, Facultatea de Arte din Constanța a declarat următoarele: „absolvenţii facultăţii sunt licenţiaţi în procent de 100%, marea majoritate a acestora găsindu-şi locuri de muncă în instituţii de învăţământ, de cultură sau cu profil artistic din ţară sau din străinătate, fapt ce confirmă buna lor pregătire în domeniul studiat”.