Rusia a adăugat joi două membre ale grupului contestatar Pussy Riot şi un cunoscut scriitor satiric pe lista „agenţilor străinătăţii”, continuând astfel campania de reprimare a vocilor critice faţă de Kremlin, relatează Reuters.
Încheind un an de represiuni împotriva criticilor Kremlinului, nevăzute din epoca sovietică, autoritățile ruse au ordonat săptămâna aceasta închiderea celui mai vechi grup pentru drepturile omului din țară, Memorial International.
În 2021, Alexei Navalnîi, principalul critic al Kremlinului, a fost închis și mișcarea lui a fost interzisă. Mulți dintre aliații săi au fost forțați să fugă.
Guvernul afirmă că aplică legi pentru a contracara extremismul și pentru a proteja țara de ceea ce spune că sunt influențe străine maligne.
Nadejda Tolokonikova, una dintre reprezentantele cele mai cunoscute ale Pussy Riot, şi Veronika Nikulşina, o altă membră, au fost include pe lista ce cuprinde 111 nume, a anunţat Ministerul Justiţiei rus.
La rândul său, scriitorul Viktor Şenderovici, cunoscut pentru criticile virulente la adresa puterii de la Moscova, a fost inclus pe lista care obligă persoanele şi organizaţiile vizate să afişeze acest statut în fiecare dintre publicaţiile lor.
„Aceşti indivizi au furnizat sistematic documente unui cerc nedeterminat de persoane, toţi primind finanţare din străinătate”, a afirmat Ministerul Justiţiei rus.
Kremlinul susține că legislația este necesară pentru a proteja Rusia de amestecul străin
Alte cinci persoane au fost deja adăugate joi pe lista „agenţilor străinătăţii”, printre care jurnalista Taisia Bekbulatova şi colecţionarul de artă Marat Gelman.
Nadejda Tolokonikova face parte dintre cele trei membre ale Pussy Riot condamnate la închisoare în 2012 după ce au interpretat o „rugăciune punk” contra preşedintelui Vladimir Putin în catedrala moscovită Hristos Mântuitorul, scenă care i-a adus celebritatea mondială grupului Pussy Riot.
Tolokonnikova a contribuit la lansarea Pussy Riot, care a devenit cunoscută pentru o serie de spectacole provocatoare, inclusiv pentru protestele împotriva liderilor Bisericii Ortodoxe Ruse.
Ea este, de asemenea, unul dintre fondatorii Mediazona, care a fost etichetată „agent străin” la sfârșitul lunii septembrie. Joi, Mediazona a transmis că Ministerul Justiției a trecut-o pe listă pentru că a citat alți „agenți străini” și a primit bani din reclamele Google.
Grupurile de presă s-au plâns că etichetarea ca „agent străini” este echivalentă cu devalorizarea propriilor produse și diminuează grav veniturile din publicitate. Mai multe instituții media ruse cu eticheta au optat să se închidă, deoarece găsirea de sponsori și agenți de publicitate a devenit aproape imposibilă.
Kremlinul respinge ideea că mass-media este persecutată și spune că legislația este necesară pentru a proteja Rusia de amestecul străin și că jurnaliștii și ONG-urile pot fi manipulate.