Actual

Klaus Iohannis somează Finanțele să clarifice situația OMV. Președintele vrea să afle ce se întâmplă cu taxa de solidaritate

Klaus Iohannis somează Finanțele să clarifice situația OMV. Președintele vrea să afle ce se întâmplă cu taxa de solidaritate

Președintele României se implică direct in disputa legată de legalitatea impunerii plății taxei de solidaritate de către compania OMV Petrom. Klaus Iohannis a solicitat Ministerului de Finanțe să lămurească situația și să emită un act în acest sens care să fie „legal și clar“.

În intervenția sa televizată, președintele Klaus Iohannis și-a manifestat surprinderea că Ministerul Energiei nu a fost consultat. Întâmplător sau nu, portofoliul Finanțelor este deținut în prezent de Partidul Social Democrat, în timp ce cel al Energiei – de Partidul Național Liberal.

Conform prevederilor pactului partidelor din coaliție – așa-numita „rotativă guvernamentală“ – Ministerul Finanțelor va reveni din mai PNL-ului. Este posibil ca, dacă decizia tergiversează, PNL să moștenească această problemă. O ipoteză credibilă, în condițiile în care actuala conducere a solicitat o clarificare din partea Comisiei Europene în privința modului de aplicare a regulamentului european transpus în legislația naţională pentru introducerea contribuţiei de solidaritate.

Președintele vrea o soluție legală și clară

„Dacă va plăti sau nu o să vă spună cu siguranță cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat după aprobare și am aflat că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă, de un impozit. Dar am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care eu lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice“, a subliniat președintele Klaus Iohannis în intervenția sa televizată, citată de Economedia.

OMV susține că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate

Compania austriacă a raportat obținerea unui profit net de 10,3 miliarde lei anul trecut. Este de aproape patru ori mai mult decât în 2021, când obținuse un profit net de 2,86 miliarde de lei.

Conform raportului publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), compania nu consideră că trebuie să plătească taxa de solidaritate introdusă de Guvern prin Ordonanța de Urgență nr. 186/2022.

Potrivit sursei citate, OMV Petrom se așteaptă „să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului“.

În documentul citat, se mai precizează că OMV Petrom a contribuit deja cu aproximativ 7,3 miliarde de lei prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contribuții specifice industriei. Acestea se adaugă la impozitul pe profit de 2,2 miliarde de lei. Compania subliniază că, per total, taxele specifice industriei au crescut de aproximativ patru ori în 2022, comparativ cu anul anterior.