Joi, 13 aprilie, proiectul de lege privind taxa de solidaritate a fost retrimis în Parlament de președintele Klaus Iohannis. Pentru a preveni scenarii în care implementarea reglementărilor să nu aibă alte efecte, șeful statului consideră că ar trebui reexaminată și metoda de calcul.
Întreprinderile mari din România sunt obligate prin lege să plătească o taxă de solidaritate. În același timp, întreprinderile au inițiat deja o serie de acțiuni în justiție prin care și-au declarat refuzul de a plăti taxa de solidaritate decisă de guvernul român.
Ce presupune reexaminarea
„Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”, se menționează în cererea de reexaminare.
Legea are ca obiect de reglementare adoptarea OUG nr. 186/2022, prin care s-a stabilit cadrul legal de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind măsurile de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie, în vederea asigurării finanțării investițiilor în proiecte energetice strategice și a disponibilității resurselor pentru protejarea populației de consecințele prețurilor ridicate la energie.
Pe 29 martie, Camera Deputaților a acceptat o măsură de extindere a taxei de solidaritate pentru a obliga OMV Petrom la plată. OMV Petrom a declarat, la solicitarea Economedia, că revizuirile aprobate contravin unor fundamente constituționale fundamentale.
OMV a refuzat să plătească taxa de solidaritate
În conformitate cu o normă europeană în domeniu, proiectul de lege adoptă o hotărâre de guvern (nr. 186/2022) care impune o plată de solidaritate de 60% asupra „veniturilor excedentare” ale întreprinderilor din industria petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinăriilor. Societățile care generează mai mult de 75% din veniturile lor din industriile identificate de petrol, gaze, cărbune și producția de produse petroliere rafinate sunt supuse acestei taxe.
Cea mai mare firmă energetică integrată din sud-estul Europei, OMV Petrom, a declarat că nu va plăti taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, deoarece mai puțin de 75% din veniturile sale provin din aceste industrii.
„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactiva, încalcă principiile Constituției României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiții depind, printre altele, de un regim fiscal și de reglementare previzibil. Menționăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creștere cu 60% față de anul precedent. Din această sumă, 2 mld lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, au transmis reprezentanți ai OMV, potrivit Economedia.