Klaus Iohannis participa la summitul Inițiativei celor Trei Mari, de la Sofia. Inițiativa summitului reuneşte 12 state membre ale Uniunii Europene, aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră. La reuniunea de la Sofia vor fi stabilite reperele pentru dezvoltarea acestui spațiu, care beneficiază și de sprijin american – după cum a asigurat, ieri, președinții Joe Biden, în mesajul transmis participanților.
Începe summitul Inițiativei celor Trei Mari, de la Sofia
Pe agendă se află evaluarea progreselor înregistrate, cu accent pe lista de proiecte strategice prioritare de interconectare, stabilite la summitul de la București și completată ulterior, dar și funcționarea fondului de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, în care România și Polonia sunt state fondatoare.
Președintele Klaus Iohannis va insista pe aplicarea proiectelor strategice prioritare de interconectare, cu accent pe Rail2Sea și Via Carpathia, de interes crescut pentru România, potrivit Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis participa la summitul de la Sofia
Aceste proiecte sunt esențiale pentru capitala României ca inițiativa să aducă într-adevăr dezvoltare economică pe termen lung, dar și să facă economia statelor participante mai rezistentă strategic, inclusiv în contextul eforturilor de redresare economică post-pandemie, potrivit RRA.
Klaus Werner Iohannis este un politician român de etnie germană, care din 21 decembrie 2014 ocupă funcția de președinte al României.
Klaus Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului.
În 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de către Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier, însă președintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.
În 2013, Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele partidului. În scurtul său mandat de președinte al partidului, a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.
Pe 24 noiembrie 2019, românii l-au ales din nou președinte, în care a obținut peste 66,09% din voturi, împotriva candidatei PSD Viorica Dăncilă.