Actual

Klaus Iohannis, nemulțumit de justiție. Președintele anunță schimbări fără precedent

Klaus Iohannis, nemulțumit de justiție. Președintele anunță schimbări fără precedent

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că legea justiției trebuie schimbată. În opinia preşedintelui, reanalizarea Legilor justiţiei nu mai poate fi amânată şi în acest sens este nevoie de dezbateri ample în Parlament.

 Mesajul a fost ferm, nu se mai poate amâna nimic

Sistemul de justiţie din România are nevoie de mai multe reforme, care să fie în linie cu recomandările europene, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a participat la evenimentul de prezentare a raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de anul trecut.

Iohannis: „Cetățenii şi-au exprimat fără echivoc, prin vot, opțiunea pentru reforme”

„În anul 2020, cetățenii şi-au exprimat fără echivoc, prin vot, opțiunea pentru reforme și consolidarea principiilor statului de drept. În acest context, reanalizarea Legilor justiției nu mai poate fi amânată. Am încredere că în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea justiției din România va redeveni unul predictibil, în acord cu standardele unui stat european”, a anunțat Klaus Iohannis.

Preşedinta instanţei supreme, judecătoarea Corina Corbu, a declarat că în pandemie, colegii său au soluţionat un număr mai mare de dosare decât în 2019, deşi s-au confruntat cu lipsa spaţiului, volumul mare de muncă şi problema pensionării, potrivit RRA.

Pensionarea judecătorilor Instanței Supreme rămâne un motiv de tristeţe

„Calitatea de judecător la Înalta Curte nu este o poziție comodă. Încărcătura psiho-emoțională, necesitatea păstrării în mod permanent al celui mai înalt nivel de pregătire profesională, acceptarea posibilității exprimării unor poziţii critice, uneori vehemente, în spațiul public sunt inerente acestei înalte demnități. Problema pensionării judecătorilor Instanței Supreme rămâne pentru mine un motiv de tristeţe. Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care pe plan mondial se consideră că abia dobândești înțelepciunea și rafinamentul juridice care sunt necesare pentru a judeca în ultimă instanță, în cadrul unei jurisdicţii supreme”, a declarat Corina Corbu.