Actual

Klaus Iohannis: Campania de vaccinare a fost un succes

Klaus Iohannis: Campania de vaccinare a fost un succes

Uniunea Europeană a exclus posibilitatea unui summit cu președintele Vladimir Putin, câtă vreme nu există schimbări în comportamentul Rusiei.

Liderii Uniunii care au discutat la Bruxelles despre relațiile cu Moscova au cerut Rusiei să arate un angajament mai constructiv și să înceteze acțiunile împotriva blocului comunitar și a țărilor din vecinătate.

Cancelarul german Angela Merkel care, alături de președintele Franței, a susținut ideea unei întâlniri la nivel înalt, a spus că și-ar fi dorit o decizie mai curajoasă din partea Uniunii, dar că dialogul cu Rusia trebuie păstrat într-un format aflat în lucru.

Președinta Lituaniei a afirmat însă că un summit cu Vladimir Putin fără condiții prealabile ar fi un semnal foarte prost dat de Uniune.

Azi, cei 27 de lideri discută despre planul european de redresare economică după pandemie și despre certificatul COVID, care intră în vigoare de la 1 iulie, pentru a înlesni libertatea de mișcare a persoanelor vaccinate sau imunizate prin boală.

În România, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a fost un succes, iar numărul mic de cazuri din prezent face ca interesul pentru vaccinare să fie mai scăzut, spunea ieri președintele Klaus Iohannis, care a subliniat însă că vaccinarea împotriva COVID-19 este vitală.

Klaus Iohannis: Campania de vaccinare a fost un succes. Noi, practic, am oprit pandemia. Acum însă, sigur, faptul că avem așa puține cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare, deci avem un succes care, cumva, se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare. Eu în continuare sunt de părere că vaccinarea este vitală. Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie sau în noiembrie cu un al patrulea val? Părerea mea în continuare, părerea mea sinceră este că fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital.

Pe de altă parte, șeful statului Klaus Iohannis declarat că România este într-o situație destul de bună în privința Planului Național de Redresare și Reziliență și a adăugat că discuțiile cu Comisia Europeană sunt „foarte benefice”.

El a explicat de la Bruxelles că aprobarea rapidă a PNRR, fără a merge în profunzime, nu ar ajuta și a adăugat că trebuie clarificate mai întâi toate aspectele documentului, astfel încât apoi să fie implementat rapid și bine, informează RRA.