Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului român, Klaus Iohannis, a promulgat un nou act normativ prin care a aprobat Ordonanța Guvernului 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare diverse prin dezvoltarea programului de ajutor de minimis pentru economia circulară a națiunii.
Legea privind revalorizarea resurselor existente, inclusiv a deșeurilor poluante, aduce ajutoare de până la 10 milioane de lei. Impactul poluant acestor resurse asupra teritoriului nostru și a țărilor vecine prin intermediul apelor curgătoare justifică necesitatea acestor măsuri.
Ce urmărește noua lege?
Noile avantaje competitive în economia globală vor fi posibile și prin componenta de cercetare și dezvoltare, iar procesul de digitalizare ar trebui să ducă la crearea de noi activități și procese cu valoare adăugată sau la eficientizarea celor deja existente.
Potrivit decretului promulgat de Klaus Iohannis în această săptămână, scopul acestui ajutor de stat de până la 10 milioane de lei este de a încuraja noi investiții și noi tipuri de activități care să fie sponsorizate din bani de la bugetul de stat.
Planul include, de asemenea, investiții în tehnologii de ultimă generație, în utilaje performante și în cercetarea și dezvoltarea de produse și soluții. De asemenea, în acest plan sunt evidențiate principalele schimbări în realitatea economică și de mediu din țara noastră, precum și soluțiile viitoare pentru gestionarea resurselor, a deșeurilor și a metodelor de producție.
Se așteaptă ca promovarea eco-proiectării, care în acest moment reprezintă cea mai eficientă abordare de intervenție pentru a spori numărul de opțiuni de reparații, precum și durabilitatea și potențialul de reciclare a articolelor, să contribuie la atingerea acestor obiective.
În plus, se urmărește creșterea gradului de conștientizare în rândul tuturor părților implicate în aceste procese și promovarea utilizării materiilor prime secundare în crearea de noi bunuri.
Cine poate primi bani de la stat ?
Microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii, marile întreprinderi, asociațiile și fundațiile sau ONG-urile, sindicatele și organizațiile patronale ar putea beneficia de acest ajutor de minimis, conform metodologiei acestei scheme de finanțare. Singura condiție este ca întreprinderea să aibă o strategie pentru desfășurarea activităților eligibile pentru finanțare.
În total, se vor investi 25 de milioane de lei, iar 10 milioane de lei vor fi acordate ca ajutor de stat. Inițiativa are un buget maxim de 8 milioane de euro, adică 40 de milioane de lei în lei. Pentru această sesiune, care va începe pe 19 decembrie 2022, au fost depuse 94 de cereri de finanțare, cu un buget de 10 milioane de lei. În ordinea descrescătoare a punctajului, 47 dintre aceste cereri au fost acceptate în limita bugetului alocat.
Finanțarea de stat pentru o singură întreprindere nu poate depăși 200 000 de euro în cadrul schemei de minimis. Potrivit Daily Business, banii vor putea fi accesați în conformitate cu procesul în momentul în care proiectul de lege al lui Klaus Iohannis va fi publicat în Monitorul Oficial.