Klaus Iohannis a hotărât convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Acesta va avea loc marți, pe 11 aprilie, începând cu ora 10. Consiliul se va întruni la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat publicat pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale.
Pe ordinea de zi a Consiliului se află războiul hibrid pe care Moscova îl duce în Republica Moldova și ajutorul extern pe care îl putem oferi vecinilor de peste Prut, precum și amenințările de securitate ale României în contextul războiului ruso-ucrainean. Comunicatul arată că tot pe ordinea de zi se va analiza și „concepția dezvoltării aviației militare române”.
Rusia, subiectul central al ședințelor anterioare
Amintim că penultima dată când Klaus Iohannis a întrunit o astfel de ședință și a făcut declarații publice cu privire la desfășurarea întrunirii, a fost în data de 1 martie 2022, la scurt timp după ce armata rusă a invadat estul Ucrainei.
„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice:
În primul rând, este nevoie de creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.
În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.
Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente”, a declarat președintele României la momentul începerii războiului ruso-ucrainean, care a intrat deja în al doilea său an.
Creșterea puterii militare a României
Conform paginii de comunicate a Administrației Prezidențiale, următoarea astfel de întrunire a avut loc pe 25 octombrie 2022. „Aceste propuneri vizează, în principal, implementarea tuturor deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, întărirea forțelor armate, creșterea numărului exercițiilor Aliate pe teritoriul României, intensificarea dialogului cu Turcia, Bulgaria și Georgia privind securitatea Mării Negre, precum și valorificarea oportunităților în domeniul economic și al interconectivității din regiunea extinsă a Mării Negre”, se arată în comunicatul publicat cu acea ocazie.
Conform informațiilor care transpar din ordinea de zi a ședinței ce va avea loc pe 11 aprilie 2023, Klaus Iohannis și membrii Consiliului vor căuta noi modalități prin care să legitimeze România din punctul de vedere al apărării, în special atunci când vine vorba de mijloace defensive pe calea aerului.