În cursul zilei de joi, președintele României, Klaus Iohannis, a întreprins o vizită de lucru la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea și a discutat cu cercetătorii responsabili despre proiectul românesc al mașinii cu hidrogen. În acest moment, la Vâlcea se dezvoltă trei aplicații auto, una electrică și două care integrează tehnologii bazate pe hidrogen.
În cazul celei mai avansate dintre aplicații, un autovehicul electric utilitar, hidrogenul este produs din surse regenerabile de energie în cadrul institutului, comprimat și stocat la presiune înaltă în rezervorul amplasat la bord.
Timpul de reîncărcare a rezervorului cu hidrogen este de aproximativ 3 minute, iar autonomia maximă este de aproximativ 320 km.
Klaus Iohannis a rămas impresionant de cercetările întreprinse la Vâlcea, afirmând că cercetătorii sunt „deschizători de drumuri pentru domenii de viitor în România:
”Cele două proiecte ale Institutului, în valoare de peste 23 de milioane de euro, alocate prin Programul Operațional Competitivitate, vor crește capabilitatea de cercetare-dezvoltare-inovare a Institutului în ceea ce privește energia pe bază de hidrogen și domeniul nuclear. Dacă dorim soluții eficiente pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, dezvoltarea noilor tehnologii pe bază de hidrogen, precum și rafinarea soluțiilor de stocare a energiei sunt cruciale”, a spus șeful statului. Tot prin cercetare-inovare putem răspunde țintelor curajoase asumate prin Pactul Verde European. Pentru aceasta trebuie să facem investiții, să retehnologizăm, să construim noi capacități, să digitalizăm, precum și să formăm resursa umană”, a declarat Iohannis.
Cercetarea reprezintă în viziunea lui Klaus Iohannis, un punct central care contribuie în mod direct la calitatea vieții cetățenilor. De aceea, trebuie să existe un program de finanțare și sprijin continuu în domeniul cercetării, dezvoltarea pe termen lung a economiei naționale, cât și cea europeană, fiind în strânsă legătură.
România are un avantaj competitiv imens reprezentat de capitalul uman, a cărui corectă valorificare ne poate conduce către progres, bunăstare și recunoaștere internațională. Avem cercetători cu performanțe impresionante, avem tineri remarcabili, dedicați și creativi. Dar, dincolo de acest potențial intelectual remarcabil, avem nevoie de inteligență instituțională, inclusiv pentru a valorifica și folosi corespunzător oportunitățile europene în materie de finanțare.
Cercetarea, salvarea viitorului României
Finanțarea prin fonduri structurale reprezintă o soluție pentru sistemul medical românesc, care ar contribui atât la menținerea tinerilor medici și cercetători în țară, cât și la reîntoarcerea celor plecați sau la implicarea diasporei în proiectele din România.
Institutul de la Râmnicu Vâlcea îmbină, în viziunea președintelui, cercetarea cu transferul tehnologic, o soluție decisivă pentru viitorul României și al economiei.