Liderul nord-coreean s-a deplasat în Rusia, pentru a avea o „discuție cuprinzătoare” cu președintele Vladimir Putin. Prin această vizită, Kim Jong Un sfidează SUA, Washingtonul avertizând că nu este de acord cu vânzarea de arme.
Kim Jong Un a plecat duminică din Phenian spre Rusia cu trenul său privat, a relatat marți presa de stat nord-coreeană. Liderul Coreei de Nord este însoțit de oficiali din industria de armament și din armată și de ministrul de externe. Prin gestul său, Kim Jong Un sfidează SUA, Washingtonul avertizând că nu este de acord cu vânzarea de arme
Kim nu călătorește frecvent în străinătate, făcând doar șapte călătorii în afara țării sale. Președintele a trecut de doar două ori granița intercoreeană în cei 12 ani de când se află la putere. Patru dintre aceste călătorii au fost în China, principalul aliat politic al Nordului.
„Vor avea loc negocieri între două delegații. Iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii își vor continua comunicarea într-un format de tip „unu la unu”. Va fi o vizită în toată regula”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Oficialii americani au anunțat că vizita era iminentă și că negocierile privind armele dintre Rusia și Coreea de Nord avansează. Conform sursei citate, Kim și Putin vor discuta despre furnizarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina.
Kremlinul neagă achiziționarea de arme
Putin a sosit luni la Vladivostok, a anunțat agenția rusă de știri TASS. El urmează să participe la sesiunea plenară a Forumului Economic Estic, care se desfășoară până miercuri. Peskov a declarat că întâlnirea va avea loc după forum și că nu este planificată nicio conferință de presă.
Phenianul și Moscova au negat că Coreea de Nord ar furniza arme Rusiei. Cu toate acestea, armata condusă de generalul Serghei Șoigu a consumat stocuri vaste de armament în cele 18 luni de război.
Washingtonul și aliații săi și-au exprimat îngrijorarea față de semnele recente de cooperare militară dintre Rusia și Nordul înarmat nuclear. Acesta va fi al doilea summit al lui Kim cu Putin, după ce s-au întâlnit în 2019, cu ocazia ultimei sale călătorii în străinătate.
Dmitri Peskov a precizat că interesele naționale ale Rusiei vor dicta politicile sale. „După cum știți, în timp ce punem în aplicare relațiile noastre cu vecinii noștri, inclusiv cu Coreea de Nord, interesele celor două țări sunt importante pentru noi, și nu avertismentele din partea Washingtonului”, a declarat Peskov.
Kim Jong Un sfidează SUA în mod repetat
Delegația nord-coreeană include membri proeminenți ai partidului care se ocupă de industria de apărare și de afacerile militare. Printre aceștia se numără și directorul Departamentului pentru Industria de Muniții, Jo Chun Ryong. Ceea ce sugerează că vizita se va concentra pe cooperarea în domeniul industriei de apărare.
„Prezența lui Jo Chun Ryong indică faptul că Rusia și Coreea de Nord vor încheia un anumit tip de acord pentru achiziția de muniții”, a declarat Michael Madden, expert în problema nord-coreeană la Stimson Center.
Coreea de Nord este una dintre puținele țări care au sprijinit în mod deschis Rusia de la invazia Ucrainei de anul trecut. Putin s-a angajat să „extindă legăturile bilaterale din toate punctele de vedere”.
În iulie, Kim a oferit un tur personal al unei expoziții de arme ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, atunci când acesta a vizitat Phenianul. Cei doi au asistat împreună la o paradă militară cu rachete balistice interzise, conform Reuters.