Kelemen Hunor, reacție virulentă la adresa guvernului. Kelemen Hunor a făcut o declarație publică prin care critică guvernul pentru lipsa de comunicare cu legislativul.
”Eu foarte mult timp m-am abţinut să critic guvernul – fiindcă e o perioadă când, bineînţeles, e nevoie de sprijin, inclusiv sprijin pentru autorităţile centrale -, dar au fost luate câteva măsuri şi au fost câteva decizii care nu pot fi lăsate fără comentarii. Aşa, la modul general, multe lucruri funcţionează, multe lucruri merg bine, mai ales la nivelul Armatei, la niveul structurilor Ministerului de Interne şi, bineînţeles, la nivelul autorităţilor locale. Acolo am văzut multe-multe exemple bune, inclusiv măsuri luate de autorităţi şi organizarea activităţilor în sensul de a-i ajuta pe cei care au nevoie de un ajutor. Dar ordonanţele de urgenţă care au fost luate, marea majoritate a lor, nu sunt în regulă şi probabil că vor suferi modificări în parlament.” adeclarat Kelemen Hunor la RFI.
„Parlamentul nu poate fi pus între paranteze”
Kelemen Hunor: ”Deci, ordonanţele de urgenţă luate de guvern care reglementează legi organice nu sunt în regulă. Nu există un dialog între guvern şi parlament şi guvernul are impresia că le ştie pe toate. De aceea, noi am iniţiat… şi spunem aproape în fiecare zi: oameni buni, discutaţi şi cu parlamentul! Starea de urgenţă nu înseamnă că parlamentul nu lucrează; parlamentul nu poate fi pus în paranteză. Şi de aceea criticăm noi aceste ordonanţe de urgenţă, fiindcă reglementează legi organice şi nu există nici cea mai mică intenţie de a discuta cu parlamentul. După aceea, dacă parlamentul intervine, când discută în comisii şi în plen, şi modifică aceste ordonante de urgenţă, atunci guvernul se supără. Se supără, dar se supără absolut degeaba. Eu credeam că după votul de învestitură un lucru va fi foarte clar pentru toată lumea: în această perioadă e nevoie de dialog mai mult decât oricând până acum şi trebuie să lăsăm la o parte disputele ideologice sau de altă natură. Cam atâta pot să vă spun legat de cum gestionează guvernul acastă situaţie. Sigur, e de vorbit aşa, dacă luăm bucată cu bucată, mult, mult, mult. De ce au cerut anul trecut, de ce au adoptat un buget prin asumare, mai ales în zona sănătăţii, cu sume mult mai mici decât în 2019, când ştiau, aveau informaţii, aveau informaţii din toate zonele, din toate domeniile, că urmează o perioadă grea din punct de vedere economic, şi, uite, în acest moment ne trezim, parcă suntem total nepregătiţi? După aceea, măsurile economice pentru susţinerea companiilor mici şi mijlocii – sunt destul de slabe aceste decizii. Eu cred că acum nu trebuie să ne uităm la deficit; nimeni din Europa nu se mai ocupă de deficit, doar noi am rămas care ne uităm permanent la deficitul bugetar. Sigur că trebuie să fim foarte atenţi, foarte echilibraţi, dar acum se poate merge spre a creşte deficitul pentru a proteja economia, pentru a proteja locurile de muncă şi mai ales angajatorii. Că dacă vom ajunge la două milioane de şomeri, atunci costurile vor fi mult mai mari decât la această la această oră; şi ar fi nevoie de mai mult curaj, de mai multă fantezie din partea guvernului.”
Kelemen Hunor nu înțelege de ce, deși minoritar, guvernul face jocuri politice și nu ține cont de inițiativele parlamentare.
Kelemen Hunor: ”Ei au 20% în parlament, au nevoie de parlament, guvernul permanent are nevoie de parlament și dacă ei nu discută, parlamentul ce poate să facă? Există multe inițiative, unele mai bune, altele mai puțin bune și uite ne trezim că guvernul atacă deciziile parlamentului la Curtea Constituțională într-o perioadă absolut dificilă. De aceea nu insistăm. Eu insist personal să existe un dialog. Nu trebuie o competiție politică în acest moment, doar nu poţi să-l obligi nici pe premier, nu poți să îi obligi nici pe PNL-iști, dacă nu vor, să vină la dialog. Eu nu spun că aceste măsuri luate de parlament sunt perfecte, dar au fost luate cu cea mai bună intenție, de a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor în acest moment, inclusiv acolo, noi am spus în parlament, în comisiile de specialitate, că există resurse, trebuie să se găsească resursele bugetare pentru a ajuta aceste companii, pentru o perioadă de trei luni-patru luni de zile, după care sigur că aceste costuri, care în acest moment sunt clare, pot fi recuperate de la cetățeni, de la consumatori, dar în acest moment e nevoie de ajutor, e nevoie de o atenție mai mare. Insist și spun încă o dată: nevoia de dialog în condițiile date și nu competiție politică, nici nu mai spun că o competiție populistă fiindcă aici trebuie să fie foarte clar, orice ajutor pentru oameni, pentru angajatori, pentru angajați e binevenită și este necesară.”