Actual

Kelemen Hunor i-a dat de gol pe partenerii de coaliție. Este vorba despre pensiile speciale

Kelemen Hunor i-a dat de gol pe partenerii de coaliție. Este vorba despre pensiile speciale

În România există două sisteme de pensie. Cu toții contribuim după aceleași reguli, dar când e vorba de primit o pensie, situația se schimbă.

Majoritatea românilor primesc pensie în funcție de cât au contribuit, pe când o minoritate primește după alte sisteme de calcul.

Aceste pensii se numesc în mod uzual „speciale”, deoarece sunt instituite prin legi speciale, și sunt plătite din bani publici. În legislație, ele poartă denumiri diverse precum „pensii de serviciu” sau „indemnizații pentru limită de vârstă”.

Kelemen Hunor  le strică joaca

Luni, Kelemen Hunor, liderul UDMR a afirmat, că în caz de votare, el va susține eliminarea acestora.

„Noi vom susţine eliminarea tuturor pensiilor speciale, fără nicio deosebire. Altă variantă nu vom susţine”, a declarat Kelemen Hunor, la Parlament.

Întrebat dacă susţine varianta USR referitoare la eliminarea pensiilor speciale ale demnitarilor, deputatul UDMR a arătat că nu există un acord în coaliţie pe această temă.

„Asta este părerea lor, nu există un acord în coaliţie. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii”, a spus Kelemen Hunor, care a adăugat că pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile socio-profesionale.

Kelemen Hunor a menţionat că nu există un acord în coaliţie nici privind îngheţarea pensiilor.

„Nu există niciun acord pe îngheţarea pensiilor. În programul de guvernare şi în discuţiile avute înainte de a forma Guvernul, noi ne-am luat un angajament că pensiile vor creşte în 4 ani de zile cu acel procent de 40 şi ceva, cum este în lege, nu într-un an. (…) În funcţie de posibilităţile bugetare, trebuie să existe şi în acest an o creştere”, a adăugat el

7 dintre principalele 8 tipuri de pensii speciale pe care statul român le plătește în momentul de față au fost eliminate în urmă cu zece ani de Guvernul Boc și reintroduse, în 2015 și în 2016, de PSD-ul condus de Ponta și Dragnea.

Curtea Constituțională a acceptat, în urmă cu zece ani, suprimarea acestora, și există chiar și hotărâri pronunțate de CEDO care au spus că tăierea lor a fost legitimă.