International

Kamala Harris intră în luptă: Vicepreședintele SUA se alătură protestatarilor, cerând un sistem judiciar independent în Israel

Kamala Harris intră în luptă: Vicepreședintele SUA se alătură protestatarilor, cerând un sistem judiciar independent în Israel

Kamala Harris, vicepreședintele SUA, susține necesitatea unui sistem judiciar independent în Israel. Declarându-se oficial în legătură cu polemica privind revizuirea sistemului judiciar propusă de premierul Benjamin Netanyahu, Harris se alătură protestelor în masă care au avut loc în țară.

„America va continua să susțină valorile care au stat la baza relației SUA-Israel, ceea ce include continuarea consolidării democrațiilor noastre, care, așa cum a spus ambasadorul (israelian), sunt ambele construite pe instituții puternice, pe mecanisme de control și echilibru, și voi adăuga: un sistem judiciar independent”, a declarat vicepreședintele SUA la o recepție dată cu ocazia celebrării a 75 de ani de la fondarea Israelului, organizată de ambasada țării la Washington. Remarcile sale privind sistemul judiciar israelian au stârnit aplauze în rândul audienței.

Kamala Harris a reiterat cu această ocazie „angajamentul de fier al Administrației Joe Biden față de securitatea Israelului”.

Reformele lui Netanyahu au declanșat un val de proteste

Pachetului de reforme ale Curții Supreme propus de Benjamin Netanyahu a generat săptămâni de demonstrații de stradă fără precedent. Premierul israelian este acuzat de membrii coaliției sale naționalist-religioase de exces de autoritate și elitism.

Confruntat cu o presiune tot mai mare, atât în țară, cât și în străinătate, inclusiv din partea administrației președintelui american Joe Biden – un aliat extrem de important al Israelului – Netanyahu a amânat revizuirea pentru a încerca să negocieze un consens cu opoziția politică.

Criticii văd această reformă a justiției ca pe o amenințare la adresa independenței instanțelor din partea premierului, care este judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă. Economiști de top și specialiști în domeniul securității naționale au avertizat cu privire la consecințe, spunând că un sistem judiciar independent este crucial pentru normele democratice și puterea economică a Israelului.

Tensiuni între Joe Biden și Netanyahu

Înainte ca vicepreședintele Kamala Harris să ia cuvântul în cadrul evenimentului de celebrare de la ambasada din Washington, președintele israelian Isaac Herzog a declarat într-un discurs video adresat audienței că intenționează să viziteze Casa Albă și să se adreseze Congresului SUA în cadrul unei sesiuni comune planificate „în viitorul apropiat”. Călătoria este așteptată în luna iulie.

Președintele Joe Biden nu i-a adresat încă o invitație la Casa Albă și lui Netanyahu, în pofida statutului Israelului de aliat cheie în Orientul Mijlociu.

Cei doi lideri au avut relații reci de când Biden a preluat mandatul. În ultimele luni, președintele SUA l-a presat pe premierul israelian să renunțe la planul de revizuire a sistemului judiciar. Netanyahu, care a fost prim-ministru timp de trei ani în anii 1990 și apoi din 2009 până în 2021, a preluat din nou funcția în decembrie pentru a începe cel de-al șaselea mandat, potrivit Jerusalem Post.