Autoritățile din Berlin investighează un posibil atentat la adresa unor jurnaliști ruși ai agenției de presă de stat RIA, asta după ce a fost descoperită o bombă într-un apartament în care sunt cazați aceștia. Anchetatorii încearcă în acest moment să afle cu exactitate cât de periculos este dispozitivul exploziv improvizat, și de asemenea dacă acesta era menit să pună în pericol viața jurnaliștilor ruși.
Jurnaliști ruși, ținta unui posibil atentat în Berlin: „vedem acest incident ca pe o consecință directă a hărțuirii presei ruse”
Un purtător de cuvânt al poliției germane a mai explicat că ancheta vizează ”periculozitatea” dispozitivului, dar și stabilirea persoanelor care ar fi fost vizate. Înainte ca bomba să fie găsită, Ambasada Rusiei la Berlin a anunțat că a fost aruncată o sticlă printr-o fereastră a clădirii rezidențiale, care se afla în cartierul Steglitz.
Potrivit Reuters,reprezentanța diplomatică din Rusia a aruncat întreaga vină pe ceea ce a numit ”persecuția presei ruse și a jurnaliștilor ruși” în Occident:
„Vedem acest incident ca pe o consecință directă a hărțuirii presei ruse și a angajaților săi, în Occident. Decizia motivată politic de a deconecta organele de presă ruse de la transmisiile prin unde radio în Uniunea Europeană a fost precursorul intimidării fizice, până la eliminarea lor”, se arată în declarația ambasadei.
De precizat este că, două posturi ale televiziunii de stat din Rusia au fost interzise în Uniunea Europeană pe data de 2 martie, la doar câteva zile după ce a luat amploare conflictul dintre Rusia și Ucraina, inițiat de Vladimir Putin
„Manipularea și dezinformarea sistematică practicate de Kremlin sunt aplicate ca instrument operațional în atacul asupra Ucrainei”, spunea la acea vreme șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.
Răspunsul Kremlinului în lupta cu restricțiile Occidentului
Parlamentul Rusiei a adoptat o lege care impune o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armată, intensificând războiul informațional asupra conflictului din Ucraina.
Cenzura, care se bazează pe insistența Kremlinului că atacurile asupra Ucrainei nu ar trebui etichetate drept „război” sau „invazie”, mai degrabă „operațiune militară specială”, echivalează cu dezinformare.
Mai multe organizații media occidentale, inclusiv BBC, CNN International și Bloomberg, și-au suspendat operațiunile în Rusia. O mulțime de instituții de presă independente ruse au fost închise.
Până acum, aproximativ 150 de jurnalişti au părăsit Rusia, iar cei mai mulţi dintre ei lucrau pentru instituţii de presă independente.