Autoritățile din județul Alba atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă extinderea rapidă a focarelor de pestă porcină africană, boală fără tratament care produce pagube enorme crescătorilor de porci.
În acest județ au fost declarate focare noi, chiar trei într-o singură zi, două focare în localitatea Sânmiclăuș și unul în localitatea Biia. Pericolul este amplificat de circulația necontrolată a porcilor mistreți în căutare de hrană, care sunt infectați și transmițători ai virusului pestei porcine africane.
Pentru a preveni transmiterea bolii din mediul silvatic la porcul domestic atât proprietarii de porci cât și ceilalți agricultori care intră în agriculturi trebuie să respecte câteva minime de prevenție.
Dragoș Suciu, purtătorul de Cuvânt DSVSA Alba: Nu intrați în adăposturile unde creșteți porci cu încălțămintea și cu hainele cu care ați umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic. Evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii. Este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost să puneți o tăviță cu burete sau baie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un biocid recomandat de un medic veterinar.
Creșteți porcii doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din altă exploatație, cu porci mistreți sau cu proprietari care dețin porci.
Dragoș Suciu mai transmite că pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condițiilor de biosecuritate.