Lifestyle

Judecătoarele date afară din magistratură nu se lasă. Reclamă corupția din sistemul juridic

Judecătoarele date afară din magistratură nu se lasă. Reclamă corupția din sistemul juridic

Judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Guțulanu, sancționate de CSM, sunt mai hotărâte ca niciodată să le spună lucrurilor pe nume.

Judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Guluțanu au fost excluse din magistratură cu votul a cinci judecători din CSM, în vreme ce alți trei s-au opus măsurii.

În consecință, au făcut o declarație comună pe care au transmis-o „Europei Libere”. Mesajul celor două judecătoare este extrem de dur, acestea făcând acuzații grave și reclamând corupția din cadrul sistemului judiciar.

„În cazul refuzului, să faci loc altuia să o pronunțe”

Judecătoarele povestesc de presiuni din partea conducerii Curții de Apel București asupra lor pentru a da soluții favorabile unor inculpați.

„Timp de peste 25 de ani de magistratură, judecător Daniela Panioglu, și de aproximativ 15 ani judecătorul Alina-Nadia Guluțanu ne-am aflat, în mod direct, în fața unor situații de corupție din interiorul sistemului judiciar, precum presiunile conducerii pentru a obține o anumită soluție, iar, în cazul refuzului, să faci loc altuia să o pronunțe. Însă, niciodată nu s-a ajuns la o asemenea răzbunare, care face dovada unui fenomen de corupție de mari dimensiuni și structurată în interiorul sistemului judiciar”, arată cele două judecătoare.

„Timp de mai bine de 6 ani nimeni nu s-a atins de corupția din interiorul sistemului judiciar”

De asemenea, Panioglu dă și un exemplu. E vorba de o plângere penală făcută la fosta Secție de urmărire penală a magistraților împotriva unui coleg. Ea spune că a aflat de această plângere a fost pierdută după șase luni și ulterior i s-a spus că a intervenit prescripția răspunderii penale.

„Timp de mai bine de 6 ani nimeni nu s-a atins de corupția din interiorul sistemului judiciar, care s-a consolidat și a dobândit atâta putere, încât amenință siguranța națională. Au început să se atingă de judecătoriii care nu le mai convin. Vor să aibă liniște. (…) s-a ajuns în situația în care inculpați sau condamnați să aibă posibilitatea și puterea de a disloca membrii unui complet de apel, de a transfera sau exclude din profesie judecători”, mai susțin cele două judecătoare.

De ce susțin că au fost sancționate

De asemenea, Daniela Panioglu susține că a fost sancționată pentru că a admis o cerere de recuzare formulată de DNA împotriva „a doi judecători care nu aveau ce să caute în dosarul fostului primar Pendiuc Tudor, cu fiica, Vișoiu Valentin și ceilalți”. Problemele ei nu s-ar oprit aici.

A  pățit același lucru pentru că a arestat preventiv „un inculpat, care, în timpul judecării apelului, a incendiat a doua oară aceeași casă” și pentru că a constatat din probe că „doi procurori din Constanța l-au ajutat pe inculpatul Lucian Duță, trimis în judecată pentru luarea unei mite în sumă de 6.300.000 euro, din bugetul public pentru sănătate, să nu mai răspundă penal ori să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei închisorii”.

Probleme a avut și după ce l-a condamnat pe Sorin Oprescu, fiind reclamată după numai o oră după ce i-a dat acestuia zece ani și opt luni de închisoare.

Alina Guluțanu a afirmat că miza măsurii de excludere din magistratură este preluarea dosarului privind latura civilă în cazul lui Puiu Popoviciu. În cazul acestuia, „conducerea încercase, de mai multe ori, fără succes, să o convingă să plece din dosar, în schimbul unor transferuri pe la instituții satelit odihnitoare.”