Actual Lifestyle

„Judecătoarea-călău” Camelia Bogdan, sponsorizată cu aproape jumătate de milion de dolari de un mare afacerist

„Judecătoarea-călău” Camelia Bogdan, sponsorizată cu aproape jumătate de milion de dolari de un mare afacerist
Arhivă

Fostul magistrat Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu și pe judecătorul Stan Mustață – ultimul decedând în condiții suspecte în închisoare, a fost „ajutată” de un mare afecerist de origine română cu o sumă care depășește un sfert de milion de dolari.

Reamintim că presa vremii a notat că magistratul Stan Mustață a fost arestat special ca să i se repartizeze ei dosarul.

Despre cazul Stan Mustață, aici:

Sute de mii de dolari… pentru studii

Judecătoarea-călău, așa cum i s-a spus după ce a dat condamnări pe bazele unor dosare întocmite pe vremea când funcționau protocoalele DNA-SRI, a fost sponsorizată de Nicolae Rațiu – un om de afaceri cu mari interese în România, fiul celebrului țărănist Ion Rațiu.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Camelia Bogdan a primit 310.000 de dolari cu titlu de „ajutor financiar” de la Fundația Rațiu, în 2021. Președintele Fundației Rațiu este Nicolae Rațiu, un om de afaceri cu mari interese în România, cu reședință la Londra. La momentul în care a primit banii, Camelia Bogdan nu își pierduse încă definitiv funcția de judecător, fiind doar suspendată din magistratură, titrează grupul.ro

În 23 mai 2022, după excluderea definitivă din magistratură, Camelia Bogdan a depus o declarație de avere, la încetarea funcției de judecător.

Potrivit acestei declarații, Bogdan a primit în ultimul an suma de 310.000 dolari de la Fundația Rațiu (Londra), cu titlul de „ajutor financiar” pentru „finalizarea unui masterat în Business și Finance Law în mai 2022, George Washington University Law School”.

Suma apare la rubrica „Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit” din declarația de avere.
Pe lângă „ajutorul financiar” primit de la Rațiu, Camelia Bogdan a mai beneficiat în 2021 de peste 75.000 dolari burse din Statele Unite, de 40.000 lei restituiri salariale și de alte sume de bani. Cu toate acestea, Camelia Bogdan declară că nu are nici un fel de active financiare (conturi, depozite, plasamente ș.a.m.d.) mai mari de 5.000 euro.

Fundația condusă de omul de afaceri Nicolae Rațiu a sponsorizat-o pe fosta judecătoare cu peste 400 de mii de dolari.

Potrivit declarațiilor de avere anterioare ale Cameliei Bogdan, aceasta a mai primit de la Fundația Rațiu 25.000 USD în 2019, 40.667 dolari în 2020. În total, între 2019 și 2021, Camelia Bogdan a primit de la fundația lui Nicolae Rațiu 375.500 de dolari.
Camelia Bogdan a depus ultima declarație de avere în urmă cu 4 luni, dar „instituțiile statului” par să nu fi observat suma uriașă primită de aceasta de la Fundația Rațiu.
Ce s-ar fi întâmplat dacă un alt judecător suspendat, un fost parlamentar, sau un fost ministru ar fi declarat că a primit, într-un singur an, un „ajutor financiar” de 310.000 dolari de la fundația unui om de afaceri cu 19 firme în România?
Ce ar fi făcut DNA, Parchetul General sau ANI într-un astfel de caz?
Unde ar fi fost acum acel judecător suspendat, fost parlamentar sau fost ministru?, scriu cei de la grupul.ro

Trai pe vătrai. Camelia Bogdan s-a mutat în SUA după ce a fost exclusă din magistratură

Judecătoarea Camelia Bogdan care locuiește în prezent în SUA, a fost exclusă din magistratură printr-o decizie a cinci judecători de la instanța supremă.

Potrivit deciziei, Camelia Bogdan a săvârșit o abatere disciplinară și au propus excluderea din profesie pe motiv că a încălcat articolul 99, litera o) din legea privind statutul magistraților. Paragraful invocat privește „nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

Concret, în 2016, Camelia Bogdan a judecat un caz de spălare de bani la Curtea de Apel București, în care erau trimiși în judecată mai mulți oameni de afaceri. O colegă de instanță a intrat în concediu și Camelia Bogdan i-a preluat dosarele printr-o decizie a conducerii Curții de Apel București.

Bogdan a pus sub sechestru o parte din averile deţinute de doi notari – Jean Aurel Andrei şi Lidia Seceleanu, într-un dosar penal în care aceştia erau martori, fiind invocată confiscarea extinsă. A stabilit atunci luarea măsurii asiguratorii a popririi până la concurenţa sumei de 212.971 lei în cazul notarului Jean Aurel Andrei, soțul şefei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei.

Anterior acestei decizii, Camelia Bogdan a depus la DNA o plângere penală împotriva Laurei Andrei, reclamând că nu a fost pus în executare un ordin de indisponibilizare în vederea confiscării a sumelor de bani în dosarul ICA, în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de euro, titrează Europa Liberă.

În iulie 2017, instanța supremă a decis să trimită spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti dosarul în care averea familiei Andrei era pusă sub sechestru. Motivul invocat de judecătorii Rodica Aida Popa, Ionuț Matei și Marius Foitoș a fost acela că au fost încălcate normele privind repartizarea aleatorie și procesul echitabil.