Josep Borrell, responsabilul pentru politica externă a Uniunii Europene, a cerut miercuri blocului comunitar să convină asupra unei doctrine ambiţioase ca bază pentru operaţiunile militare comune în afara UE, inclusiv prin constituirea unei forţe care să fie desfăşurată în situaţii de criză, relatează Reuters.
Liderul diplomaţiei europene a susţinut în faţa presei că primul său proiect al „Busolei Strategice” a UE este crucial pentru securitatea sa. „Europa este în pericol”, menţionează el în preambulul documentului trimis spre dezbatere celor 27 de state membre. „Avem nevoie de capabilităţi de desfăşurare rapide”, a mai punctat şeful diplomaţiei europene în declaraţia sa.
O idee, explică Borrell, dar care nu este nouă, este ca UE să dispună de o forţă de reacţie pentru situaţii de criză cu un efectiv de circa 5.000 de militari. Totodată el subliniind în acest timp că alianţa NATO în care SUA joacă un rol esenţial rămâne principala responsabilă pentru apărarea colectivă a Europei.
Miniştrii europeni de externe şi ai apărării vor analiza propunerile
Miniştrii europeni de externe şi ai apărării vor aborda luni aceste chestiuni, cu obiectivul de a conveni un document politic până în luna martie.
Invocând binecuvântarea preşedintelui american Joe Biden exprimată luna trecută într-un comunicat împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, oficiali europeni susţin că UE poate fi un aliat mai util al SUA dacă îşi dezvoltă capacităţi militare autonome. De asemenea, ieşirea Marii Britanii din UE, deşi privează blocul comunitar de o putere militară, a oferit Franţei ocazia de a-şi afirma ambiţiile pentru o apărare europeană.
Însă în ciuda progreselor în constituirea unui fond comun destinat dezvoltării de noi arme, UE încă nu a reuşit să-şi creeze o forţă pentru situaţii de criză de mărimea unui batalion.
„Toate amenințările cu care ne confruntăm se intensifică, iar capacitatea individuală a statelor membre de a face față este insuficientă și în scădere”, a arătat Borrell în prefața proiectului.