International

Joe Biden pregătește revoluția globală! Planul care îngrijorează China

Joe Biden (sursă foto: Politico)
sursă foto: Politico

Joe Biden vine cu angajamentul de a aloca până la 200 de miliarde de dolari pentru dezvoltare, concentrându-se pe combaterea schimbărilor climatice, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea sănătății publice și satisfacerea altor nevoi de infrastructură în țările în curs de dezvoltare.

Această inițiativă poate fi realizată prin intermediul instituțiilor internaționale de finanțare, cum ar fi Banca Mondială, care ar putea beneficia de resurse suplimentare.

SUA vs. China: Inițiativa Globală a lui Biden la G20

În plus, se dorește implicarea Statelor Unite printr-o investiție relativ modestă pentru a susține aceste obiective de dezvoltare globală.

Inițiativa reprezintă un răspuns condus de americani la proiectul „Belt and Road” al Chinei. Acesta oferă împrumuturi țărilor mai sărace pentru a construi porturi, linii de cale ferată și rețele de telecomunicații. E o inițiativă care a extins influența Beijingului în părți ale lumii nebănuite. Planul lui Biden ar corespunde doar unei fracțiuni din investițiile chinezești din ultimii ani. Chiar și așa, oferă o alternativă la prezența Beijingului ca un creditor omniprezent și adesea neiertător.

Președintele va avea o oportunitate importantă la reuniunea Grupului celor 20. Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus, Vladimir Putin,  nu participă. Joe Biden va avea spațiu pentru a-și prezenta cazul multor lideri mondiali importanți. El insistă că ar trebui să se alinieze cu SUA în chestiuni care includ condamnarea războiului Rusiei din Ucraina și limitarea influenței Chinei în Indo-Pacific.

Joe Biden va ateriza la New Delhi pe o poziție politică diferită față de cea pe care a avut-o în urmă cu mai puțin de un an. La summitul G20 din Bali a fost susținut de rezultatele mai bune decât se așteptau ale candidaților democrați.

Joe Biden nu mai e plăcut de americani

În acest an, Joe Biden se confruntă cu preocupări sporite legate de vârsta sa. E principala problemă în campania pentru un al doilea mandat. Un sondaj publicat joi de CNN a arătat că ratingul său de aprobare rămâne scăzut. Un consilier special a indicat că intenționează să îl pună sub acuzare pe fiul președintelui, Hunter, pentru o acuzație de posesie de arme până la sfârșitul lunii.

Pe lângă toate acestea, există îngrijorarea că o reapariție a Covid-19 l-ar putea afecta pe Biden. Jill Biden, prima doamnă, a fost diagnosticată cu coronavirusul în această săptămână. Președintele a fost testat negativ înainte de a se urca la bordul Air Force One joi și va continua să fie testat.

Biden vrea să își consolideze relația cu Mondi

Președintele intenționează să folosească această călătorie pentru a-și consolida relația cu gazda G20. E vorba de prim-ministrul indian Narendra Modi. El folosește reuniunea axată pe economie pentru a prezenta promisiunile și potențialul unei economii indiene gigant. Modi este atât de hotărât să obțină un eveniment de succes, încât guvernul său a declarat o sărbătoare națională de trei zile în jurul reuniunii. A închis multe întreprinderi și restaurante și a sporit securitatea.

Joe Biden, care l-a găzduit pe Modi la un dineu de stat la Washington în iunie, urmează să se întâlnească cu premierul la scurt timp după sosirea sa programată la New Delhi. El intenționează să participe la întâlniri cu alți lideri sâmbătă. Duminică, o să viziteze memorialul Raj Ghat, dedicat lui Gandhi. Apoi, pleacă în Vietnam, unde va sigila un acord strategic.

„Ceea ce a demonstrat Modi este că e un lider care este dispus să parieze pe viitorul țării”, a declarat într-un interviu Nirav Patel. El este director executiv al Asia Group. A fost și adjunct al secretarului de stat pentru Asia de Est și Pacific în timpul președintelui Barack Obama. „Stabilitatea diplomatică, dar și politică de care se bucură Modi permite ca această relație să fie mai fructuoasă, iar Biden s-a aplecat asupra acestui aspect”.

Primele răspunsuri ale lui Modi privind Drepturile Omului

Modi a fost criticat pentru rezultatele guvernului său în ceea ce privește drepturile omului. Se confruntă cu îngrijorări că prezidează o democrație în regres. În timpul vizitei de stat a lui Modi la Washington, Joe Biden l-a convins să răspundă la întrebările reporterilor în timpul unei conferințe de presă. Una dintre rarele ocazii în care prim-ministrul naționalist a făcut acest lucru în mandatul său de aproape zece ani.

Chestionat cu privire la bilanțul său privind drepturile omului și libertatea religioasă, Modi a insistat că democrația este „în ADN-ul Indiei”. A negat că guvernul său a încurajat prejudecățile.

Rămâne de văzut cât de mult va fi în cele din urmă domnul Modi un partener în eforturile ample ale domnului Biden de a contracara agresivitatea crescândă a Chinei în Indo-Pacific. India a rămas ferm nealiniată în timpul Războiului Rece. Iar acum a refuzat, de asemenea, să se alăture coaliției conduse de americani care ajută Ucraina în războiul său împotriva forțelor rusești invadatoare.

Oficiali din guvernul indian au sugerat ca orice comunicare comună privind Ucraina în cadrul G20 să includă punctele de vedere ale Rusiei și Chinei. O abordare conciliantă, care este în contradicție cu poziția mai agresivă adoptată de liderii occidentali. China va fi reprezentată la New Delhi de premierul Li Qiang, iar Rusia, de ministrul de externe Serghei V. Lavrov.

Articolul a fost preluat de la The New York Times.