Președintele Joe Biden se va întâlni luna viitoare cu președintele chinez Xi Jinping, a anunțat marți Casa Albă. Liderii celor mai mari două economii ale lumii sunt așteptați să se întâlnească. În marja Summitului Cooperării Economice Asia-Pacific, sau APEC, de la San Francisco.
„O competiție intensă înseamnă o diplomație intensă. Politica noastră și modul în care mergem înainte cu China nu s-au schimbat”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în cadrul unei conferințe de presă. Jean-Pierre a refuzat să ofere detalii despre agenda lui Biden. În afară de faptul că se așteaptă ca acesta să aibă „o conversație dură” cu Xi.
Joe Biden, întâlnire neașteptată cu Xi Jinping
Întâlnirea față în față vine în urma discuțiilor purtate de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Comerțului, Gina Raimondo, directorul CIA, Bill Burns, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry.
Întâlnirea are loc în contextul în care Casa Albă încearcă să urgenteze acordarea de asistență de securitate și ajutor umanitar Israelului. Pe fondul intensificării conflictului cu Hamas. În același timp, SUA continuă să sprijine Ucraina în timp ce își apără teritoriul suveran de o invazie rusă. Atacul la scară largă durează de peste 600 de zile.
Relațiile SUA-China
Aceste realități exercită presiuni suplimentare asupra relației dintre SUA și China. Care a fost afectată în ultimii ani de un război comercial care a început în timpul administrației Trump. Xi este cel mai puternic aliat financiar al președintelui rus Vladimir Putin. Iar sprijinul din partea Beijingului este esențial pentru a menține în viață efortul de război al Rusiei. Administrația Biden a avertizat anterior China să nu ajute Rusia să-și ducă războiul în Ucraina.
De la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, Statele Unite și aliații occidentali au impus zeci de sancțiuni economice coordonate împotriva Rusiei. În încercarea de a lipsi mașina de război a Kremlinului de banii de care are nevoie pentru a continua.
Sancțiuni din partea Occidentului
Doi ani de război economic au făcut ca Rusia să depășească Iranul și Coreea de Nord și să devină cea mai sancționată țară din lume. Sancțiunile au contribuit la transformarea Chinei într-un aliat și mai important pentru o Rusie din ce în ce mai izolată. Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au convenit să coopereze într-o serie de domenii economice și de afaceri. China este deja cel mai mare partener comercial al Rusiei. Declarațiile oficiale ale ambelor părți au dezvăluit puține detalii cu privire la cifre sau la calendarul de implementare. Această cooperare se concentrează pe mai mulți ani, până în 2030.
La începutul acestei luni, Xi și Putin s-au întâlnit la Beijing pentru a discuta modalități suplimentare de aprofundare a relației lor. Ultima dată când cei doi lideri s-au întâlnit a fost în martie, la Kremlin. La câteva săptămâni după întâlnirea din martie, Xi a avut o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. A fost prima dată când cei doi lideri au vorbit de la începutul războiului de la Kremlin, conform CNBC .