Unitatea de Integritate în Atletism (AIU) a anunţat sâmbătă că sprintera nigeriană Blessing Okagbare a fost suspendată pentru dopaj. Măsura a fost luată în urma unui test antidoping pozitiv care a indicat o concentraţie peste limita admisă a unui hormon de creştere, astfel că aceasta nu va participa la finala probei de 100 metri feminin de sâmbătă la JO 2020 de la Tokyo, a transmis The Paradise.
Blessing Okagbare este vicecampioană olimpică la săritura în lungime în 2008. Okagbare, în vârstă de 32 de ani, a fost testată antidoping înaintea competiţiei, pe 19 iulie. Ea a fost primul sportiv declarat pozitiv în timpul JO 2020 de la Tokyo.
„Unitatea de integritate în atletismului (AIU) a suspendat-o provizoriu pe nigerianca Okagbare cu efect imediat după ce a primit rezultatul controlului antidoping din 19 iulie”, a precizat AIU într-un comunicat.
Reprezentanții Unității de Integritate în Atletism nu au dorit să precizeze dacă testul a fost efectuat în Japonia sau în altă ţară. Blessing Okagbare era calificată în finala probei de sprint 100 metri feminin la JO 2020, care va avea loc sâmbătă, după ce vineri câştigase seria în care a participat. Nigerianca este şi deţinătoarea recordului Africii la 200 metri, din22.04 în 2018.
Și, reacționând la interdicție, Okagbare, într-un tweet, a insistat că responsabilii Federației de Atletism din Nigeria (AFN) sunt ocupați cu luptele interne pentru putere și au uitat responsabilitatea lor majoră. Ea a adăugat că sportivii trag ponoasele, deoarece sistemul sportiv din Nigeria are probleme.
20 de atleţi au fost interzişi să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo
AIU a comunicat vineri că un număr de 20 de atleţi, dintre care zece nigerieni, au fost interzişi să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce nu au reuşit să îndeplinească standardele de control antidoping în afara competiţiei.
Sportivii în cauză fac parte din ţările clasate de AIU în categoria A, „de mare risc”, ai căror reprezentanţi trebuie să se supună la trei teste în cele zece luni precedente unei mari competiţii.
Nigeria este ţara cea mai afectată de această decizie, 10 din cei 23 de calificaţi la atletism fiind interzişi să participe, însă iniţial, conform unei surse apropiate cazului, numele lui Okagbare nu figura pe această listă.
Restul ţărilor afectate sunt Kenya (2), Belarus (3), Etiopia (1), Maroc (1) şi Ucraina (3).