Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a refuzat sâmbătă, 18 februarie cererea Kievului de a primi bombe cu dispersie și arme cu fosfor, subliniind că Alianța Nord-Atlantică nu furnizează astfel de arme.
”NATO nici nu a recomandat, nici nu a furnizat aceste tipuri de arme. Noi livrăm artilerie şi alte tipuri de arme, dar nu bombe cu fragmentaţie”, a declarat Stoltenberg pentru postul RTL/ntv la Conferinţa de securitate de la Munchen.
Ajutorul pentru Ucraina trebuie să fie prudent
Înaltul oficial aliat a avertizat cu privire la repercusiunile unui potențial triumf al Rusiei în conflictul început în urmă cu mai bine de un an împotriva țării vecine și a declarat că Occidentul ar trebui, în general, să evite să dea dovadă de o grijă nejustificată în ceea ce privește livrările sale militare către Ucraina.
”Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă”, întrucât lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil, a declarat Jens Stoltenberg. În opinia sa, în acest scenariu preşedintele rus şi alţi lideri autoritari vor crede că ”pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc”, ceea ce ar fi un mesaj eronat.
În acest scenariu, a declarat Stoltenberg, susținătorii Ucrainei trebuie să facă ceea ce este necesar pentru ca țara să câștige și să se stabilească ca o republică suverană independentă în Europa, potrivit G4Media.
De ce nu a primit Ucraina armele cerute
Vicepremierul ucrainean Olaksandr Kubrakov, vorbind vineri la Conferința de Securitate de la Munchen, a pledat pentru bombe cu dispersie și arme cu fosfor inflamabil pentru armata ucraineană. Ambele tipuri de arme sunt foarte controversate, iar bombele cu dispersie sunt interzise de un tratat internațional convenit la Oslo în 2008, pe care nici Ucraina și nici Rusia nu l-au semnat.
Sâmbătă, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a susținut afirmațiile lui Kubrakov, explicând că, deoarece Ucraina nu este semnatară a acordului, guvernul său poate să le folosească în mod legal. Mai mult, Kievul deține informații potrivit cărora Moscova utilizează deja bombe cu dispersie pe câmpul de luptă.
Deși munițiile cu fosfor pot provoca arsuri grave, munițiile cu dispersie sunt rachete și bombe care explodează deasupra țintei și dispersează un număr mare de încărcături explozive mai mici (submuniții).
Dmitri Medvedev a răspuns la afirmațiile făcute de secretarul general al NATO, spunând că „Stoltenberg a declarat că riscul unei victorii rusești este mult mai mare decât riscul unei escaladări a conflictului din Ucraina. Tradus în limba rusă simplă: riscul de a declanșa al treilea război mondial este semnificativ mai mic decât riscul ca țara noastră să câștige. Ne urăsc și se tem de noi.”, a scris Medvedev, potrivit iz.ru, citat de adevărul.