Iulie va fi, probabil, cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în lume și, probabil, cea mai caldă din ultimii 120.000 de ani, potrivit climatologilor.
„Nu trebuie să așteptăm sfârșitul lunii pentru a afla acest lucru. În lipsa unei mini-Epoci de gheață în următoarele zile, iulie 2023 va doborî recorduri pe toate planurile”, a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Recorduri de temperatură doborâte
Primele trei săptămâni ale lunii iulie au marcat cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată, comparativ cu mediile anterioare ale primelor 23 de zile ale lunii iulie din 1940 până în 2023.
Luna iulie, cea mai caldă din ultimii 120.000 de ani
Temperaturile din prima și a treia săptămână au depășit, de asemenea, pentru scurt timp, limita de 1,5C (34,7F) stabilită în Acordul de la Paris. 6 iulie a fost cea mai călduroasă zi, conform datelor ERA5 ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, temperatura medie globală ajungând la 17,08C (62,74F).
Într-o declarație comună, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE și Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU au declarat că este „extrem de probabil” ca luna iulie 2023 să doboare recordul.
Valuri de căldură în Europa, America de Nord și Asia.
Temperaturile extreme sunt rezultatul schimbărilor climatice și al modelului meteorologic de încălzire, cunoscut sub numele de El Nino, care este responsabil pentru un an mai cald decât de obicei, potrivit oamenilor de știință.
Europa a înregistrat unele dintre cele mai ridicate temperaturi de până acum în această vară, datorită așa-numitului dom de căldură care se întinde peste sudul său. Anul trecut, se estimează că au existat peste 61.000 de decese cauzate de căldură în timpul celui mai călduros sezon înregistrat vreodată în Europa.
Incendii de vegetație în Europa
În SUA au existat avertismente meteorologice de căldură „extrem de periculoasă” în sud-vestul țării. În nord-vestul Chinei, temperaturile au ajuns până la 52,2C (126F), doborând recordul țării.
Valul de căldură din Europa a dus la declanșarea unor incendii de vegetație în întreaga regiune. Flăcările au pârjolit sute de mii de hectare de teren în Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Franța și Croația. Potrivit datelor furnizate de Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS), la 29 iulie, numărul incendiilor din UE se ridica la 99, aproape dublu față de media anuală pentru această perioadă a anului.
În plus, incendiile de pădure din țările UE au ars în total 236 768 de hectare, cu 76 669 de hectare mai mult decât media anuală în această perioadă. Deși incendiile periodice sunt benefice pentru ecosisteme, ajutând la eliminarea materiei organice moarte, frecvența și amploarea incendiilor recente sunt îngrijorătoare.
Flăcările au provocat un număr de decese și au forțat evacuări pe scară largă
În Grecia, mii de oameni au fost evacuați săptămâna trecută din insulele grecești Rodos și Corfu, în timp ce premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că națiunea mediteraneană se află în război cu incendiile de vegetație. Pe 25 iulie, doi piloți ai unui avion de stingere a incendiilor au murit după ce avionul lor s-a prăbușit în Evia.
În insula italiană Sicilia, două persoane au fost găsite moarte pe 25 iulie într-o casă arsă de un incendiu de vegetație care a închis temporar aeroportul internațional din Palermo, potrivit presei italiene. Incendiile distructive sunt cauzate, cel puțin parțial, de schimbările climatice, care sporesc condițiile de căldură și uscăciune, permițând incendiilor să se răspândească mai repede și să ardă mai mult timp.
În Marea Mediterană, acest lucru a contribuit la faptul că sezonul incendiilor a început mai devreme și a ars mai mult teren. Vremea extremă din luna iulie a făcut ravagii în întreaga lume, declanșând incendii de pădure, penurii de apă și o creștere a numărului de îmbolnăviri și spitalizări cauzate de căldură.
În Africa de Nord, peste 30 de persoane și-au pierdut viața în incendii care au cuprins granița de nord a Algeriei cu Tunisia. Un sezon de incendii fără precedent continuă să facă ravagii în Canada, un al treilea pompier a murit încercând să lupte cu cel mai grav sezon de incendii înregistrat vreodată în această țară.
În total, peste 12,5 milioane de hectare (30,9 milioane de acri) au ars în Canada în 2023 până în prezent, depășind recordul anterior de aproximativ 7,1 milioane de hectare (17,5 milioane de acri) din 1995, potrivit Aljazeera.com.