Lifestyle

Iulia Scântei și Bogdan Licu au fost aleși la Curtea Constituțională. Cristi Danileț, puține voturi

Iulia Scântei și Bogdan Licu au fost aleși la Curtea Constituțională. Cristi Danileț, puține voturi

Astăzi a avut loc votul în Parlament pentru noii membri ai Curții Constituționale, după ce ieri toți candidații au fost audiați în comiile juridice.

Iulia Scântei și Bogdan Licu au fost aleși la Curtea Constituțională. Cristi Danileț, puține voturi

Toţi candidaţii au fost avizaţi pozitiv de comisiile juridice ale Parlamentului, într-o procedură rapidă.

La Camera Deputaţilor candidaţii erau Bogdan Licu, propus de PSD, Cristi Danileţ, propus de USR şi şi Ioan Sabău-Pop, propunerea AUR. Aici audierile au fost tensionate. Mai linişte a fost în comisia de la Senat, unde candidaţi au fost Iuliana Scântei, propunerea PNL, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de USR şi Radu Ghidău, candidat propus de AUR.

Încă dinaintea votului de azi se știa că dintre candidaţi, la Camera Deputaţilor, cele mai mari şanse le are Bogdan Licu, iar la votul din Senat, Iuliana Scântei, cei doi fiind susţinuţi de partidele aflate la guvernare.

Cele două Camere ale Parlamentului au decis marţi, în două şedinţe, numirea la Curtea Constituţională, pentru mandate de câte nouă ani, a procurorului Bogdan Licu şi a senatoarei Iuliana Scântei. Cei doi îi vor înlocui pe judecătorii Valer Dorneanu şi pe Mona Pivniceru.

Voturile obținute de candidați

Senatorii au votat-o pe Iuliana Scântei pentru funcţia de judecător la CCR cu 76 voturi „pentru” şi 34 „contra”.

Bogdan Licu a fost votat de 208 de deputaţi.

Cristi Danileţ 59 de voturi, iar Ioan Sabău 34 de voturi.

Peter Eckstein-Kovacs a obţinut 22 de voturi „pentru” şi 88 „contra”, iar Radu Ghidău 12 voturi „pentru” şi 98 „contra”.

Dispute aprinse cu privire la candidați au existat și în timpul ședințelor de vot și după, mai ales între PSD, USR și AUR. Iar candidații contestați au fost Bogdan Licu, Ioan Sabău și Cristi Danileț.

Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.