Social

Îți poți recupera taxele în doar 45 de zile! Trebuie doar să depui un document

Bani prejudiciu mamele majorările Start-up Nation
Sursa foto capital

Proprietarii de mașini își pot recupera cu ușurință banii prin depunerea unei cereri la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), care ar trebui să transmită un răspuns în termen de 45 de zile. Acești bani au fost plătiți pe taxa auto, de altfel ilegală.

Autoritățile au oficializat formularul de cerere în vara anului 2022, după ce au introdus un sistem de eficientizare a procesului de rambursare a taxei auto.

ANAF a introdus două proiecte

Un proiect de două noi acte administrativ-fiscale care vor fi utilizate de instituțiile fiscale centrale pentru restituirea taxelor auto anterioare a fost prezentat spre consultare publică la începutul acestei săptămâni de către ANAF. Datorită proceselor puse în aplicare în această vară, proprietarii care nu au putut să-și recupereze taxa prin metoda din 2017 vor putea face acest lucru cel puțin în 2026.

În ciuda faptului că sistemul există de mai bine de nouă luni, persoanele care au vrut să-și recupereze banii pe care i-au achitat ilegal din taxa auto nu au putut face încă acest lucru, întrucât nu existau ghidurile metodologice necesare.

La 24 aprilie anul acesta, problema a fost rezolvată, când au fost oficializate reglementările și au fost puse la punct actele necesare pentru a putea încasa taxa auto veche și substanțială.

Taxele pe care proprietarii de automobile le pot recupera

CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene), organizația care a luat decizia cu privire la implementarea unei noi proceduri, a declarat că fereastra de 12 luni pentru depunerea cererilor de rambursare a taxelor era prea scurtă.
Următoarele tipuri de taxe sunt acoperite de noile reglementări privind recuperarea taxelor:

„Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal);taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008); taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012); timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).”

Termenul maxim permis este 29 iunie 2027, însă perioada de aplicare a mecanismului nu va depăși cinci ani de la data intrării în vigoare a OUG 93/2022.

Persoanele care își vor banii înapoi și dobânzile aferente trebuie să completeze o cerere și să o trimită la ANAF, furnizând informații despre plata și identitatea mașinii.

Banii vor fi trimiși în conturile bancare menționate în cerere, iar cererile trebuie procesate în termen de 45 de zile de la data întregistrării. Potrivit România TV, dobânda se calculează prin împărțirea numărului total de zile dintre ziua încasării taxei și data restituirii efective a acesteia la un coeficient de 0,02%/zi.