Lifestyle

Îți este somn toată ziua? Acesta este sindromul de care poți suferi. Consecințele sunt periculoase!

Îți este somn toată ziua? Acesta este sindromul de care poți suferi. Consecințele sunt periculoase!

Îți este somn toată ziua? Acesta este sindromul de care poți suferi. Consecințele sunt periculoase! Munca sau studiile, obligațiile de acasă, hobby-urile și viața socială pot face uneori dificilă echilibrarea timpului, ceea ce ajunge să producă odihnă insuficientă care, desigur, ne poate face să dormim haotic.

Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă, deoarece dacă este excesiv, poate indica prezența unei probleme de sănătate.

Acest lucru este avertizat de un articol publicat în Journal of Clinical Psychiatry, în care autorii își exprimă îngrijorarea cu privire la frecvența cu care somnolența excesivă trece neobservată în îngrijirea primară, în ciuda frecvenței și a impactului pe care îl are asupra sănătății.

Lucrarea în cauză transmite că, pe de o parte, somnolența excesivă apare asociată cu o gamă largă de tulburări medicale, neurologice și psihiatrice care trec deseori prin unitățile de asistență primară; și, pe de altă parte, că această afecțiune este debilitantă și poate chiar pune viața în pericol.

Cum se identifică somnolența excesivă?

Pentru a înțelege ce este somnolență excesivă, este important să înțelegem câteva mecanisme de bază în reglarea somnului uman. Mai exact, cei doi factori care intervin în acest proces sunt așa-numitele ritmuri circadiene și homeostazia.

Primele se referă la schimbările neuroendocrine, fiziologice și comportamentale ale unui organism pe parcursul fiecărei zile; homeostazia, la rândul său, reprezintă tendința organismelor de a menține anumite echilibre interne (în principal chimice), compensând dezechilibrele.

În condiții normale, chiar dacă există un anumit grad de privare a somnului, ritmul circadian va contracara tendința homeostaziei de a compensa activitatea de veghe prin somn până la venirea nopții; Sau, dimpotrivă, ne va împiedica să ne trezim până vine lumina zilei.

În schimb, cercetătorii explică, atunci când o persoană suferă de somnolență excesivă, cum ar fi atunci când suferă de insomnie, ritmurile circadiene nu își fac treaba în mod corespunzător.

Autorii acestui studiu fac, de asemenea, o distincție între oboseala cronică și somnolența excesivă. În timp ce prima se caracterizează printr-o lipsă de energie în timpul stării de veghe care nu implică o dificultate în a rămâne treaz, a doua implică această dificultate și poate fi însoțită de simptomele clasice ale oboselii cronice.

Care sunt principalele cauze?

Cercetătorii citează mai multe motive care pot sta în spatele somnolenței excesive. De exemplu, poate rezulta dintr-o restricție cronică de somn: adică nu ne permitem în mod obișnuit să dormim suficient de mult (asta nu include insomnia).

O altă posibilitate este somnul fragmentat: să ne trezim des în timpul nopții. Acest lucru poate apărea din motive exogene (medii zgomotoase, bebeluși plângători, vibrații / iluminarea telefoanelor mobile) sau endogene (apnee în somn, sindromul picioarelor neliniștite …).

Este, de asemenea, obișnuit să apară ca o consecință a mai multor tulburări de somn și, în special, a unora care afectează mecanismele de veghe și odihnă, cum ar fi hipersomnia idiopatică sau narcolepsia.

La fel, poate apărea din cauza tulburărilor de ritm circadian, cum ar fi „sindromul schimbării de noapte” în care, indiferent cât de lung ar fi, dormitul toată ziua sau un program haotic provoacă somnolență excesivă.

În cele din urmă, subliniază, un număr de boli ale altor sisteme, care pot provoca somnolență excesivă ca efect secundar, lucru care apare de exemplu cu scleroză multiplă, boala Parkinson, lupus, cancer, dureri cronice, tulburări gastro-intestinale, tulburări endocrine, leziuni ale capului și cu tulburări psihiatrice, cum ar fi depresia, schizofrenia sau tulburarea afectivă sezonieră.

Care pot fi consecințele somnolenței excesive?

Oricare ar fi etiologia somnolenței excesive, autorii includ printre posibilele consecințe o scădere a productivității; probleme de memorie, concentrare, învățare și luare a deciziilor; încetinirea timpilor de reacție; incapacitatea de a menține atenția și adoptarea unor comportamente mai riscante.

De fapt, în virtutea acestor schimbări, persoanele cu somnolență excesivă prezintă un risc mai mare de a suferi accidente de muncă, de circulație și domestice: de exemplu, potrivit administrației SUA și după cum subliniază autorii acestei cercetări, somnolența excesivă ar putea fi cauza de peste 100.000 de accidente pe an în țara nord-americană. Același guvern estimează anual costuri directe de 16.000 de milioane de dolari derivate din această condiție.