Pastele italiene sunt unul dintre cele mai cunoscute (și consumate) preparate din întreaga lume. Îndrăznește să descoperi cum să le prepari în cele mai bune moduri care există.
Pastele italiene sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai populare și cunoscute preparate din lume. Sunt alcătuite din făină de grâu, apă, sare și ou. Și în ciuda faptului că astăzi este un ingredient iconic în bucătăria italiană, originea lor nu este europeană.
Conform dovezilor istorice, pastele provin din China dar au fost introduse în Italia în Evul Mediu și, de atunci, s-au bucurat de o largă acceptare și, desigur, de asimilare.
Textura, aroma, zecile de combinații posibile care există și, mai presus de toate, simplitatea preparării lor fac din pastele italiene un preparat foarte des întâlnit pe masa aproape oricărei case.
Pastele italiene sunt o pânză goală pentru imaginația culinară și, în cinstea rafinamentului și simplității fiecăruia dintre preparatele posibile, vă prezentăm trei rețete super ușor de gătit acasă.
Ca și în cazul altor alimente, cheia pentru a le savura într-o dietă echilibrată este să vă moderați porțiile. De asemenea, alegeți ingrediente care sunt hrănitoare și sărace în calorii. Iată câteva rețete.
1. Spaghete carbonara
În cadrul pastelor italiene, există diferite tipuri de tăieturi și prezentări. Unul dintre cele mai populare tipuri este spaghetele sau pastele tăiate lung, cu secțiune circulară.
Ingrediente
- 4 gălbenușuri de ou.
- 150 g de bacon.
- 1 lingura de sare (15 g).
- 1 cană de brânză pecorino rasă (100 g).
- 2 ½ căni de paste tip Spaghetti (350 g).
- ½ lingură de piper negru măcinat (8 g).
Pregătirea
- Bateți ouăle împreună cu brânza rasă și sarea într-un castron.
- Taiati apoi cu grija baconul in bucatele mici.
- Se pune totul intr-o tigaie, cu putina apa, si se lasa totul sa se topeasca la foc iute.
- În același timp, gătiți pastele într-un litru de apă clocotită (sărată anterior). Cand pastele sunt aproape gata, le scurgem bine si le transferam in tigaie impreuna cu baconul.
- Opriți focul și adăugați în tigaie ouăle bătute și o lingură de apă de gătit.
- Se amestecă aproximativ 30 de secunde.
- Opriți focul, serviți și presărați brânza în farfurie.
2. Pasta alla puttanesca
Acest preparat este originar din orașul Napoli. Este foarte ușor de distins prin culorile sale strălucitoare (furnizate de ingredientele sale principale: roșie, pătrunjel și hamsii).
Ingrediente
- 1 lingura de sare (15 g).
- ½ conserve de hamsii (25 g).
- spaghete (350 g).
- 2 linguri de capere (30 g).
- 1 sau 2 catei de usturoi macinati (10 g).
- 5 căni de pulpă de roșii (500 g).
- 2 linguri de patrunjel tocat (25 g).
- 1 ½ linguriță de ulei de măsline extravirgin (30 ml).
- Pentru a-i da mai multa culoare puteti adauga, daca va place, 4 linguri de masline negre (50 g).
Pregătirea
- Curățați și zdrobiți usturoiul.
- Apoi căliți usturoiul cu puțin ulei de măsline extravirgin într-o tigaie la foc mediu.
- Odată ce usturoiul s-a rumenit, adăugați fileurile de hamsii și caperele.
- Continuați să gătiți la foc mic timp de 2 minute.
- Adăugați pulpa de roșii și gătiți-o la foc mare timp de 5 minute.
- Se adauga un praf de sare si apoi maslinele negre.
- Fierbe pastele în 1 litru de apă clocotită. Cand pastele sunt al dente, le scurgem bine si adaugam sosul.
- Presărați puțin pătrunjel proaspăt pe farfurie și serviți.
3. Spaghetti a la amatriciana
Numele acestei delicioase rețete italiene provine din orașul Amatrice, de unde provine preparatul. Este una dintre cele mai consumate retete de paste italiene datorita simplitatii in preparare.
Ingrediente
- 2 linguri de sare (30 g).
- 1 lingurita de zahar (15 g).
- ½ lingură de unt (15 g).
- 5 căni de roșii coapte (500 g).
- 3 cani de paste tip Spaghetti (350 g).
- 2 cesti de bacon taiat fasii (150 g).
- 1 lingura de piper negru macinat (15 g).
- 3 cani de parmezan ras (300 g).
- 1 ardei iute roșu, tocat și fără semințe, (5 g).
Pregătirea
- Asigurați-vă că spălați și curățați roșiile foarte bine.
După ce le-ați tăiat și le-ați îndepărtat toate semințele și coaja de pe roșii, treceți-le prin râșniță, pentru a obține o pastă. - Tăiați baconul în fâșii lungi de aceeași grosime.
- Cu ajutorul untului, procedați la rumenirea chiliului și a slăninii într-o tigaie la foc mediu.
- Când baconul se rumenește, asigurați-vă că adăugați sare, roșii și un praf de piper negru.
- Amestecați compozitia și adăugați o jumătate de lingură de zahăr pentru a evita ca sosul să fie acid.
- Într-o oală separată, gătiți pastele timp de 5 minute. Odată ce sunt gata, lăsați-le să stea în apă încă 2 minute.
- Scurgeți spaghetele și serviți pe o farfurie împreună cu sosul de roșii.
- Adăugați parmezanul în farfurie și savurați.