Actual International

Italia în alertă după scurgerile de gaze de la Nord Stream. Ce măsuri au luat guvernanții italieni

Italia în alertă după scurgerile de gaze de la Nord Stream. Ce măsuri au luat guvernanții italieni
Infoactual

Europa este îngrijorată de scurgerile de gaze, inexplicabile deocamdată, de la Nord Stream. Mai nou, oficialii italieni au declanșat o alertă în această privință și au luat și primele măsuri. Despre ce este vorba, în cele ce urmează.

Italia în alertă după scurgerile de gaze de la Nord Stream. Ce măsuri au luat guvernanții italieni

Guvernul italian a întărit supravegherea navală și controalele asupra conductelor care aduc gaze în Italia din sud și est, au declarat pentru Reuters doi oficiali de rang înalt.

Măsura aceasta a venit după ce zilele trecute au fost descoperite scurgeri pe gazoductele Nord Stream, mai exact patru ”accidente” despre care și Infoactual a scris anterior.

Statele UE spun că sunt de părere că pagubele au fost provocate de sabotaj, dar nu au vrut să numească un vinovat. Kremlinul, la rândul lui, a declarat că nu exclude sabotajul ca fiind motivul avariilor.

Măsuri concrete ale Italiei

Potrivit oficialilor, Italia a pus sub supraveghere sporită conducta TransMed, care leagă Algeria de Sicilia, conducta Trans Adriatic Pipeline (TAP), care merge din Azerbaidjan până în Puglia, și conexiunea GreenStream, între Libia și Sicilia.

Guvernul italian a ridicat, de asemenea, nivelul de alertă în privința conductei Trans Austria Gas (TAG), care aduce combustibil din țările nordice în nord-estul Italiei.

Pentru a compensa scăderea livrărilor de gaz rusesc, care în mod normal reprezintă 40% din totalul importurilor de gaz ale țării, Italia a importat în ultimele luni cantități tot mai mari de gaz din Algeria și din țările nordice, potrivit media.

Rămâne întrebarea: cine ar fi avut interes să saboteze Nord Stream

Rușii arată spre americani, în timp ce americanii arată spre ruși. Exploziile de proporții care au afectat conducta Nord Stream adaugă un vector foarte important componentei economic- energetică a crizei continentului european, aflat în prag de iarnă.

Aceste două noi elemente, deschid și noi perspective cu privire la evoluția viitoare a unei situații deja grave. Despre toate aceste amenințări, colonelul (r) Tudor Păcuraru, fost șef al unui important compartiment de analiză-sinteză al SRI, a discutat într-un podcast EVZ TV incitant, cu jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea.

Tudor Păcuraru, invitatul emisiunii, a subliniat că există o victimă sigură a acestei crize de la Marea Baltică, în cazul în care se confirmă că Statele Unite au semnat operațiunea. „În cazul în care SUA a sabotat un proiect în care UE a băgat 5 miliarde de euro, se rupe NATO. Credeți că SUA ar risca asta? (…)

Pe de altă parte, există premise importante ca Rusia să fi comis avaria, căci operațiunea ar fi în logica tacticii de intimidare susținută de președintele rus încă de la începutul războiului. Materialul integral click aici.