Lifestyle

Istoricul Adrian Cioroianu, despre ce va urma în Marea Britanie după înmormântarea Reginei Elisabeta

Istoricul Adrian Cioroianu, despre ce va urma în Marea Britanie după înmormântarea Reginei Elisabeta

Invitat în emisiunea lui Ionuț Cristache, difuzată pe canalul de youtube al evz.ro – EVZ Play, istoricul Adrian Cioroianu a dat dat detalii despre cum va privit regele Charles. Acesta crede că fostul prinț va face față situației, însă e de părere că Charles al III-lea este „un fel de tranziție între două generații: Regina Elisabeta și actualul prinț moștenitor, William”.

Coroana britanică va rezista

Va rezista coroana britanică? Este întrebarea care stă pe buzele multora în acest moment istoric, în care, Charles va preluat frâiele Marii Britanii. Istoricul Adrian Cioroianu are o părere foarte bună despre fostul prinț Charles, dar și despre sistemul care se află în spatele coroanei britanice.

„Coroana britanică va rezista. Apropo, coroana este foarte grea, la propriu. Ea are 2,5 kg. Spre comparație, coroana de oțel a Regilor români are numai 1,7 -1,8 kilograme. Este aproape dublu… Dar, coroana britanică va rezista. Am o părere bună dspre fostul prinț Charles, și o și mai bună părere despre sistemul care este în spatele Coroanei Britanice.

Uitați-vă ce spectacol de bun gust este acest ritual al despărțirii de un monarh și al trecerii coroanei la celălalt. Care este diferența dintre ei și familia Kardashian? De stil! Britanicii au acest stil, au și experiența necesară în a-și da seama de valoarea unificatoare a Coroanei. E o chestiune ce ține de identitate.

Poți să scoți Regele din Anglia, dar nu poți să scoți Coroana din Anglia.(…) Îți intră în ADN ideea coroanei, a celei care o poartă. De ani de zile, foarte inteligent au băgat detalii despre familia regală în circuitul public, începând cu încoronarea din 1953”, a spus Cioroianu.

„Eu îl bănuiesc pe Charles că este și foarte modern”

Pe de altă parte, Cioroianu îl consideră pe Charles un personaj modern, care se va adapta rapid în noul rol al vieții sale, mai ales că este înțeles și de britanici. „Nu văd posibilitatea ca această coroană să fie pusă în pericol. Charles se va adapta foarte bine. Altă discuție sunt negocierile cu Scoția, cu Irlanda De Nord, dar asta este politică locală. Și Charles nu se va implica în politică, având exemplul mamei sale.

Ca să fii arbitru trebuie, într-adevăr, să fii imparțial. La noi, de la Ion Iliescu încoace ai putea găsi multe dovezi că această imparțialitate nu a existat. Eu îl bănuiesc pe Charles că este și foarte modern. Prezențele lui publice sunt foarte moderne, și cele din România. El se va adapta rolului. Are și înțelegerea britanicilor care nu ar dori să vadă o copie a fostei Regine”, mai spune Cioroianu.

 „Și la noi altfel s-ar fi pus lucrurile într-o societate tradițională ca a noastră, dacă Regele Mihai ar fi avut un băiat”

Pe de altă parte, istoricul crede că atât regina Elisabeta, cât și regele Charles au avut sentimentul datoriei și afirmă că și în România situația ar fi fost probabil altfel și la noi, dacă Majestatea Sa ar fi avut un moștenitor. În plus, o monarhie ar fi de dorit în aceste momente.

“Dincolo de persoane, care ne pot mai mult sau mai puțin fi simpatice, dar ce simte cetățeanul britanic este Coroana, Monarhia, sistemul. Având o foarte bună impresie despre principesa Margareta, probabil că și la noi altfel s-ar fi pus lucrurile într-o societate tradițională ca a noastră, dacă Regele Mihai ar fi avut un băiat.

Aduceți-vă aminte despărțirea noastră de Regele Mihai, a fost impecabilă! Coroana atrage un fel de ordine. Lumea s-a comportat impecabil, totul, armata, chiar totul. Aceste simboluri se încarcă pe ele, dar și pe noi.

„Nu e chiar simplu să fii Regina Marii Britanii. Se cere o dedicare ce duce la suprimarea unor plăceri personale”

Nu vor avea englezii probleme cu Charles, căci rolul este de așa natură de a fi echidistant. Probabil că îl vom vedea mai rar. Dar, să nu le ducem noi de grijă, se vor descurca… Elisabeta este din galeria fericită a monarhilor – și pe Regele Mihai l-aș plasa aici – cu sentimental datoriei. Nu e chiar simplu să fii Regina Marii Britanii.

Se cere o dedicare ce duce la suprimarea unor plăceri personale, a unor tentații… nu merge așa… Cred că nici alegerea rasei de câini n-a fost întâmplătoare. Ca și schimbarea numelui familei dinastice în timpul primului război mondial, ca să nu supere contribuabilul englez. Acesta sunt regimurile inteligente care tratează cetățeanul cum trebuie. Un regim monarhic nu numai că este de actualitate, ci și de dorit”, a mai spus Cioroianu.

„Se va urca Joe Biden într-un autobuz? Eu sunt sigur că va urca pentru că ăștia sunt oameni care simt pulsul tinerei generații”

Nu în ultimul rând, Adrian Cioroianu a adus în discuție una dintre condițiile pe care le-a pus Familia Regală președinților care vor participa la funeraliile reginei: să nu vină cu avionul privat. El susține că Joe Biden nu va comenta dacă va fi pus să urce în autocar, pentru că face parte din categoria politicienilor care simt pulsul tinerei generații.

„Cum, domnule, să pună condiții, să nu se vină cu avionul privat. Stiți întrebarea: Se va urca Joe Biden într-un autobuz? Eu sunt sigur că va urca pentru că ăștia sunt oameni care simt pulsul tinerei generații. Și aici pierde generația de politicieni care nu au apetit la speranțele  tinerei generații: emisii de carbon zero, ecologie, s.a.m.d. Miniștrii din țările nordice merg cu autobuzul în mod frecvent”, susține istoricul.

Emisiunea cu Adrian Cioroianu o puteți vedea pe EVZ Play, aici.