Actual

Istoricii Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și scriitorul Florin Iaru, într-un scandal media.Înjurături de morți, jegoși și lăutari

Istoricii Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și scriitorul Florin Iaru, într-un scandal media.Înjurături de morți, jegoși și lăutari
FOTO: evenimentul zilei

Emisiunea „Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalităţii răului”, difuzată de TVR în data de 7 iunie 2022 a iscat un mare scandal între postul de televiziune şi site-ul G4Media. În tot acest scandal s-au amestecat şi Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, angajați ai CNSAS, și scriitorul Florin Iaru.

Istoricii Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și scriitorul Florin Iaru, într-un scandal media. Înjurături de morți, jegoși și lăutari

Fiecare are dreptul la o opinie, este regula de aur a democraţiei. G4Media a relatat la vremea respectivă despre emisiunea de la TVR şi mai mult a criticat faptul că Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, angajați ai CNSAS, și scriitorul Florin Iaru i-au apărat pe realizatorii emisiunii TVR despre Securitate, spune jurnalista Andreea Pavel de la G4Media, care, într-o postare pe site, se plânge că a fost jignită de cei trei. Asta au făcut şi cei doi angajaţi ai CNSAS şi scriitorul Florin Iaru.

Articolul a atras imediat antenția pentru că între cele două părți beligerante, cândva, exista o afinitate ideologică, se situau de aceeași parte a baricadei simpatiilor politice.

Jurnalista spune că, la finele lunii iulie, G4Media a publicat un articol despre o emisiune difuzată de TVR în care au fost prezentate declarații audio ale mai multor femei care au făcut parte din fosta Securitate.

G4Media mai spune că TVR nu a transmis niciun drept la replică cu privire la articol, iar jurnaliștii publicației se plâng că au fost înjurați și denigrați de mai multe persoane publice.

„Eu și colegii mei am fost înjurați și jigniți de Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, angajați CNSAS, și scriitorul Florin Iaru. Niciunul nu a explicat însă unde am greșit în articol sau ce informație a fost prezentată incorect. A doua zi după reacția CNA, Mădălin Hodor a publicat un mesaj pe Facebook în care ne înjură de morți, ne face ”jegoși”, ”lăutari”, ne cere să ”dăm jos labele de pe adevăr” și spune că s-a enervat atât de tare de ”linșajul emisiunii”, încât o să scrie despre asta”.

„Imediat după mesajul lui, un alt istoric CNSAS, Mihai Demetriade, a publicat o postare pe Facebook în care consideră că emisiunea este „bună chiar dacă cu nuanțe și diferențe”, mai spune autoarea articolului.

Cine a mai apărat emisiunea TVR

Jurnaliștii au fost atacați și de scriitorul Florin Iaru, care a spus că realizatoarea emisiunii de la TVR a fost criticată mult prea dur.

„Cea mai recentă reacție a fost a scriitorului și jurnalistului Florin Iaru, în 12 august. Florin Iaru consideră că realizatoarea emisiunii ”a fost trecută prin răzătoare”, deși nu am făcut nicio apreciere la adresa ei, și spune că emisiunea este ”nevinovată”, deși recunoaște că jurnalista le-a lăsat pe angajatele fostei Securități să vorbească ”libere ca păsările cerului”.

Florin Iaru a mai spus că exact acesta era scopul emisiunii, să îl facă pe telespectator ”să gândească, să reacționeze în fața răului, să simtă indignare”, potrivit G4Media.

Scandalul nu s-a oprit aici. La finalul lunii iulie, CNA s-a autosesizat cu privire la emisiunea TVR

„M-am autosesizat și am cerut compartimentului de monitorizare al CNA să întocmească urgent raportul de monitorizare pentru această emisiune. De asemenea, înainte de o decizie a Consiliului, am solicitat sesizare CNSAS, pentru a obține informații suplimentare. Este inadmisibil ce s-a întâmplat la TVR și, din păcate, nu este prima oară. Vă pot asigura că am ca misiune sancționarea drastică a acestor intenții de albire a securității și a comunismului. Acum, că CNA are atribuții și în zona online, voi extinde monitorizarea pe această temă”, a anunţat Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului.

Supărarea G4Media vine şi prin faptul că şi-au asumat publicarea în exclusivitate şi integral proiectele de legi privind securitatea națională, care potrivit site-ului  „sporesc semnificativ puterile serviciilor secrete. Proiectele de legi au fost criticate pe motiv că fac din servicii, din SRI și SIE, prin puterile si imunitățile date, o instituție mai puternică decât fosta Securitate comunistă”.

Într-un alt articol se subliniază că „pe tot parcursul emisiunii, nu se vorbește direct, asumat și ferm despre crimele și torturile îngrozitoare ale Securității”, iar singurele ”drepturi la replică” cu privire la faptele abominabile ale sistemului sunt niște fragmente de text dintr-un cercetător CNSAS care nu sunt redate audio, ci doar afișate câteva secunde pe fundal. Cel mai mare spațiu din emisiunea de 48 de minute este ocupat de cele trei femei din fosta Securitate care îndulcesc la maximum activitatea Securității.