Fantoma recesiunii de la începutul anilor 1980 bântuie Rezerva Federală. În condițiile în care inflația se află încă aproape de maximele ultimilor 40 de ani, iar economia americană încetinește, creșterile agresive ale ratei dobânzii de către Fed au alimentat îngrijorările legate de o recesiune provocată de banca centrală, asemănătoare celei declanșate de fostul președinte al Fed, Paul Volcker, în anii 1980.
În timp ce șocul ratei lui Volcker a pus capăt la două decenii de inflație în creștere, a făcut acest lucru cu prețul unei recesiuni severe.
Situația din 1980 se vede la orizont?
Președintele Fed, Jerome Powell, a lăudat în mod frecvent refuzul lui Volcker de a da înapoi și a canalizat această perseverență în propria sa luptă cu inflația. Însă majoritatea economiștilor consideră că Powell poate duce un război mult mai puțin costisitor împotriva creșterii prețurilor, având în vedere schimbările majore din economie și din politica Fed de pe vremea lui Volcker.
„Inflația pare să fi atins deja vârful și nu s-a apropiat niciodată de vârful de 14,5% atins în 1980, astfel că Fed nu va trebui să crească ratele la fel de mult ca atunci. De asemenea, beneficiem astăzi de experiența acumulată atunci: Toată lumea știe că inflația a fost ridicată și a fost redusă cu succes cu rate ridicate ale dobânzilor, așa că știm că Fed poate face acest lucru din nou„, a declarat Eric Swanson, profesor de economie la Universitatea din California, Irvine.
Fed a petrecut o mare parte din ultimul an încercând să corecteze cursul de la aprecierile sale greșite anterioare cu privire la cât de mult va crește inflația.
Oficialii Fed au rezistat să majoreze ratele dobânzilor de la niveluri apropiate de zero pentru o mare parte din 2021, chiar dacă prețurile au început să crească în ritmuri mai rapide. Powell și principalii lideri ai Fed și-au exprimat încrederea că inflația ridicată va reveni spre ținta anuală de 2% a băncii, odată ce SUA va înăbuși definitiv COVID-19 și economia mondială își va reveni după un șoc serios.
Inflația a atins cote uriașe
Dar inflația a crescut mai mult în cursul anului, deoarece o serie de blocaje ale lanțului de aprovizionare legate de pandemie, epidemiile de COVID-19 și o lipsă persistentă de forță de muncă au dus la creșterea prețurilor mai mult decât se așteptau oficialii Fed. Powell a recunoscut în decembrie 2021 că Fed ar fi trebuit să înceapă să majoreze ratele mai devreme, pregătind terenul pentru un interval record de majorări de rate în 2022.
„Cred că [Volcker] ar fi de acord că Fed a făcut o mare greșeală prin faptul că nu a început să majoreze ratele dobânzilor mai devreme la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, dar că ritmul general de creștere a ratelor în 2022 a fost adecvat și că planul actual al Fed de a reduce inflația este cel corect”, a declarat Swanson.
Fed a majorat ratele dobânzilor cu un număr impresionant de 4,5 puncte procentuale din martie 2021, prin opt majorări de rate în tot atâtea ședințe. Banca a emis patru creșteri consecutive de 0,75 puncte procentuale începând cu luna iunie, când inflația anuală a atins un vârf de 9,1%, potrivit indicelui prețurilor de consum al Departamentului Muncii, crescând costurile de împrumut într-un ritm rapid din punct de vedere istoric. De atunci, inflația a scăzut până la o rată anuală de 6,5% în decembrie. Indicatorul de inflație preferat al Fed, indicele prețurilor cheltuielilor de consum personal, a scăzut la o creștere anuală de 5% după ce a atins un vârf de 7% în iunie.
În 1980, banca a refuzat să intervină în rezolvarea situației
Milton Ezrati, economist-șef la Vested, a declarat că pivotul rapid al Fed și majorările agresive ale ratelor marchează o diferență cheie între era Powell și valul de inflație care a precedat Volcker.
„În anii ’80, inflația și așteptările inflaționiste au avut la dispoziție peste 10 ani pentru a se construi și a se întipări în gândirea economică la toate nivelurile”, a declarat Ezrati.
Fed a ezitat să abordeze problema inflației în cea mai mare parte a anilor ’60 și ’70, amânând creșterile de rate sub o presiune politică imensă din partea președinților care nu doreau să permită un șomaj mai mare în timpul mandatului lor. Refuzul băncii de a acționa i-a determinat pe lucrători să ceară în continuare salarii din ce în ce mai mari, ceea ce a împins companiile să continue să crească prețurile pentru a compensa.
Rata șomajului a urcat până la un vârf de 10,8% în noiembrie 1982, după trei ani de creșteri atroce ale ratelor sub conducerea lui Volcker. Rata dobânzii de bază a Fed a atins un vârf de aproape 22 la sută, de peste cinci ori mai mare decât nivelul actual al băncii. Iar recesiunea a fost deosebit de devastatoare pentru sectorul de producție din SUA și pentru comunitățile care depindeau în mare măsură de producția de bunuri.
Dacă Fed continuă așa cum și-a propus în cele din urmă să facă în martie anul trecut, economia poate evita presiunea care s-a acumulat atunci și astfel să rezolve problema mai repede decât în anii 1980, conform thehill.com.
Foarte dificil de gestionat riscul
Spirala prețurilor salariale din anii ’80 și recesiunea lăsată în urma acesteia au marcat generații de factori de decizie politică, inclusiv Powell, care a lăudat cu entuziasm dorința lui Volcker de a învinge inflația cu orice preț.
Fără a înăbuși inflația acum, a argumentat Powell miercuri, creșterea prețurilor ar putea scăpa de sub controlul Fed și s-ar putea prăbuși doar cu o recesiune zdrobitoare.
„Este foarte dificil de gestionat riscul de a face prea puțin și de a descoperi peste șase sau 12 luni că am fost de fapt aproape, dar nu am reușit să facem treaba, inflația revine și trebuie să revenim”, a declarat Powell miercuri, după ce Fed a majorat ratele cu 0,25 puncte procentuale și a lăsat să se înțeleagă că vor urma și mai multe în acest an.
„Nu avem niciun stimulent și nicio dorință de a strânge prea mult. Dar… dacă simțim că am mers prea departe și că inflația scade mai repede decât ne așteptăm, atunci avem instrumente care ar funcționa în acest sens”, a spus Powell, referindu-se la riscul ca Fed să majoreze rata suficient de mult pentru a provoca o recesiune.
Pe măsură ce inflația scade și piața muncii se menține puternică, majoritatea economiștilor sunt încrezători că Fed nu va trebui să deraieze economia timp de ani de zile pentru a reduce prețurile. Rata șomajului a scăzut la 3,4% în ianuarie, potrivit raportului lunar al Departamentului Muncii privind locurile de muncă, toate acestea în timp ce creșterea salariilor a continuat să scadă și să reducă o anumită presiune asupra inflației.
Scăderea constantă a inflației de la vârful din iunie poate dovedi că SUA pot evita o recesiune debilitantă determinată de ratele de dobândă cu două cifre ale Fed.
„Anul trecut, unii economiști de rang înalt, precum Larry Summers, spuneau că aceste măsuri drastice erau necesare. Dar acum, am avut o inflație în scădere fără o creștere corespunzătoare a șomajului. S-ar putea să nu fie nevoie ca economia să intre în recesiune pentru a ține inflația sub control”, a declarat Dan Altman, economist șef al site-ului Instawork, dedicat economiei gigant.
SUA ar putea ajunge într-o recesiune?
Cu toate acestea, unii experți se tem că Fed-ul lui Powell ar putea împinge SUA într-o recesiune inutilă cu mai multe majorări de rate, chiar dacă aceasta nu va fi la fel de gravă ca cea indusă de Volcker. Este cunoscut faptul că majorările de rate ale Fed se propagă lent în economie și chiar și oficialii băncii recunosc că impactul complet de încetinire al creșterii costurilor de împrumut nu s-a simțit încă.
Dacă Fed a crescut deja ratele suficient de mult pentru a încetini economia spre ținta de inflație anuală de 2%, dar continuă să le majoreze oricum, piața stabilă a locurilor de muncă ar putea să se clatine și să arunce economia într-o recesiune.
„Nu vă lăsați păcăliți de cuvintele de optimism ale lui Powell cu privire la scăderea inflației fără a afecta piața muncii. Chiar dacă rata șomajului începe să urce și riscurile de recesiune se transformă în bulgăre de zăpadă, poziția actuală a Fed este că va rămâne inactivă și va lua în considerare relaxarea doar după ce va fi prea târziu. Nu este grozav„, a scris Skanda Amarnath, director executiv al grupului de cercetare Employ America, într-o analiză de miercuri.