În urma administrării celei de-a treia doze de vaccin Pfizer/BioNtech în rândul milioanelor de persoane care au primit doza de rapel, Ministerul Sănătăţii din Israel a identificat mai puţin de 10 cazuri de miocardită.
În Israel, unde vaccinarea a început devreme, a început să fie administrată doza de rapel (booster) grupurilor de risc, deja, din iulie. Curând, până la sfârşitul lunii august, şi-a extins campania pentru a include orice persoană cu vârsta peste 12 ani, la cinci luni sau mai mult după cea de-a doua doză, informează newsweek.ro.
După ce a început relativ rapid campania de vaccinare, în decembrie anul trecut, Israelul a fost printre primele ţări care a raportat că protecţia dată de vaccin s-a diminuat cu timpul şi a considerat că campania de rapel este sigură şi eficientă.
Nouă cazuri de miocardită la peste 1,5 milioane de persoane vaccinate
Ministerul Sănătăţii din Israel, conform datelor publicate joi seara, a raportat nouă cazuri de miocardită (inflamaţie a muşchiului inimii) în rândul a patru grupe de vârstă care cuprindeau peste 1,5 milioane de persoane care au primit cea de-a treia doză de vaccin.
Toate persoanele care au prezentat miocardită erau bărbaţi – trei cu vârste între 16 şi 29 de ani şi şase în grupa de vârstă 30-59 de ani.
Opt alte posibile cazuri sunt încă examinate. Majoritatea cazurilor de miocardită sunt în general uşoare, a precizat ministerul.
Din totalul de 3,2 milioane de israelieni care au primit a treia doză, 25 au raportat efecte adverse grave care au apărut în 30 de zile de la vaccinare, inclusiv miocardită, deşi legătura cauzală nu a fost încă stabilită pentru mulţi dintre ei.
Prin lansarea strategiei „living with COVID” (trăind cu COVID), guvernul israelian speră că dozele de rapel, administrate până acum la aproximativ o treime din populaţia de 9,3 milioane de locuitori, vor preveni apariţia unui focar de varianta Delta de coronavirus în condiţia în care economia este menţinută deschisă.