Economic

Isărescu: Unele produse agroalimentare, mai ales legume, fructe, ouă, vor avea scăderi de preţuri

Mugur Isărescu
Foto: universul.net

Unele produse agroalimentare, în special legumele, fructele, ouăle, vor avea scăderi de preţuri, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului asupra inflaţiei.

„Unele scăderi cred că vor apărea. La legume-fructe, spre exemplu, am văzut că au apărut preţurile la cireşe. La început de luna mai sunt trufandalele, aşa se numesc în România, şi de regulă sunt mai scumpe. Deci, categoric că unele produse agroalimentare mai ales legume, fructe, ouă vor avea scăderi de preţuri. Că aşa se întâmplă, sunt sezoniere”, a spus guvernatorul BNR.

Ieftin, dar nu prea

”V-am prezentat nişte grafice care ne dau speranţa că s-ar putea să avem cel puţin diminuări uşoare de preţ şi la produsele care ne-au durut cam mult: untdelemn, ulei, uleiul comestibil. Da, dar la alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale, dar ceea ce aproape suntem siguri, nu o să mai fie creşteri mari de preţuri în perioada următoare. Acum, dumneavoastră spuneţi aşa: ne aşteptăm totuşi la o o scădere importantă, perceptibilă de preţuri. Trebuie să fim foarte atenţi când ne uităm la aceste mişcări relative şi la nivelul absolut al preţurilor. Suntem în Uniunea Europeană şi nu cred că noi mai putem să sperăm să avem preţuri mult mai ieftine în România la produse agroalimentare decât în restul Europei”, a spus Mugur Isărescu.

Cine să facă?

El a afirmat că cineva trebuie să facă o analiză asupra nivelurilor absolute ale preţurilor la produse agroalimentare.

„După calcule pe care le-au făcut unele instituţii internaţionale ale Uniunii Europene, preţurile la produsele agroalimentare din România sunt cam 50-60% din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm, inevitabil ne apropiem de ei. Inevitabil. Asta vă spun eu, nu ca guvernator, vă spun ca cercetător”, a susţinut guvernatorul BNR.

Inflația, în scădere

Rata anuală a inflaţiei IPC este prognozată în reducere continuă până la 3,9% în martie 2025, conform Raportului asupra inflaţiei, publicat de Banca Naţională a României (BNR).

„Rata anuală a inflaţiei IPC este prognozată în reducere continuă până la orizontul proiecţiei (martie 2025), cu un progres notabil în special pe parcursul acestui an, noua traiectorie a variabilei fiind relativ similară celei anticipate în Raportul precedent. Valorile preconizate vor rămâne superioare intervalului ţintei centrale. Pentru finele anului curent scenariul de bază actualizat indică decelerarea indicatorului până la 7,1%, ulterior urmând să coboare la 4,2% în decembrie 2024 şi la 3,9% în martie 2025. În structură, se prefigurează evoluţii eterogene ale inflaţiei CORE2 ajustat şi, respectiv, ale componentelor exogene ale coşului. Astfel, impactul majorării generalizate a costurilor de producţie ale companiilor va continua să fie transmis de o manieră persistentă asupra indicelui CORE2 ajustat, transmisie facilitată inclusiv de condiţiile de cerere încă deosebit de favorabile. În acest context, dinamica anuală a componentei inflaţiei de bază se va reduce de o manieră doar graduală pe tot intervalul proiecţiei, menţinându-se la niveluri plasate peste cele ale indicatorului headline (IPC)”, se spune în raport.