Economic

Isărescu, inflaţia creşte din cauza prețurilor la combustibili, gaze, energie electrică. Iohannis: Nu, austeritate pentru România

Isărescu, inflaţia creşte din cauza prețurilor la combustibili, gaze, energie electrică. Iohannis: Nu, austeritate pentru România

Rata inflației va continua să crească până la finalul verii, avertizează guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu spune că de vină, în mare parte, sunt prețurile la combustibili, gaze și energie electrică. Mesajul guvernatorului vine la o zi după declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis care ne-a spus că nu are un plan de austeritate pentru România.

Isărescu, inflaţia creşte din cauza prețurilor la combustibili, gaze, energie electrică. Iohannis: Nu, austeritate pentru România

Totuși, spune șeful politicii monetare, ritmul de creștere a inflației va fi mai puțin accelerat decât până acum. Inflația a atins în luna mai un prag record de aproape 14,5%.

„Cea mai mare parte a creșterii a fost determinată din nou de componentele exogene ale indicelui prețului de consum. Mai cu seamă, de scumpirea consistentă și peste așteptări a energiei electrice și gazelor naturale pe fondul modificării din luna aprilie a caracteristicilor, schemelor de plafonare a prețurilor. Și într-o mică măsură de majorarea prețului combustibililor sub influența ascensiunii cotației țițeiului în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate”, a spus Mugur Isărescu.

Declaraţia guvernatorului vine la o zi după conferinţa de presă a preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că nu are în plan ca România să intre într-un procedeu de austeritate.

 „Nu cred, și nu avem un plan de intra într-un procedeu de austeritate, din motive foarte simple. Am avut criza economică din 2009, 2010, 2011, unde a încercat Europa, sau s-a încercat pe plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost unul bun, și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România.

De asemenea, Guvernatorul Băncii Naționale a mai spus că prelungirea războiului poate genera inflație mai mare și implicit afectarea economiilor

„Prelungirea războiului din Ucraina și extinderea sancțiunilor impuse Rusiei generează incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice implicit a evoluției pe termen mediu a inflației prin efectele posibil mai mari asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiție ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene, ca și a celei globale. Și a percepției de risc asupra economiilor din regiune cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare”, a adăugat Mugur Isărescu.