Actual

ÎPS Calinic, recomandări pentru ziua votului din  6 decembrie.  Cele 10 criterii orientative

ÎPS Calinic, recomandări pentru ziua votului din  6 decembrie.  Cele 10 criterii orientative

A început oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 6 decembrie 2020.

Despre participarea la vot a românilor, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a postat pe pagina sa oficială un mesaj prin care face câteva recomandări.

Recomandările Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru alegerile parlamentare

Biserica Ortodoxă Română încurajează participarea credincioșilor la viața socială a comunității, inclusiv prin exprimarea votului corect și responsabil pentru alegerea reprezentanților săi în forurile legislative ale statului, recomandând, totodată, să se aibă în vedere realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate.”, se arată într-un anunț al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prima eparhie care abordează subiectul alegerilor parlamentare în Biserica Ortodoxă Română.

ÎPS Calinic le recomandă credincioșilor să aleagă la parlamentare politicienii care „promovează valorile creștine” și pune la îndemâna votanților un ghid cu 10 criterii orientative.

„Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxa Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate. În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile parlamentare din acest an, recomandă credincioșilor Bisericii noastre următoarele 10 criterii orientative:

  1. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate;
  2. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii;

III. respectul pentru persoana umana și promovarea culturii vieții: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;

  1. promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morala și spirituală;
  2. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;
  3. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creștere demografică a României;

VII. apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;

VIII. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente și viitoare;

  1. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române, precum și promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;
  2. apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern.”, precizează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.