Generalul de Securitate care a fugit din România în 1978, Ion Mihai Pacepa, a murit de COVID-19. Acesta locuia în SUA și avea 92 de ani.
Ronald Rychlak, prietenul lui Ion Mihai Pacepa și profesor la Universitatea din Mississippi, a confirmat informația despre decesul acestuia. Cei doi au scris împreună cartea „Dezinformarea”.
Ronald Rychlak a declarat că ieri a fost sunat de văduva lu Pacepa, care trăiește în SUA, și i-a spus că prietenul lui a decedat, după ce a fost internat în spital de coronavirus.
În anul 1978, în timp ce se afla în Germania, Ion Mihai Pacepa a reușit să fugă în SUA, cu ajutorul CIA. Acolo a colaborat cu serviciile americane de informații pentru a combate dictatura lui Nicolae Ceaușescu.
Ronald Rychlak, despre Ion Mihai Pacepa
Ronald Rychlak a vorbit despre relația dintre el și Pacepa. Acesta a mărturisit că până în anul 2013 sau 2014 nu l-a cunoscut personal pe Generalul de Securitate, dar după ce s-au văzut prima dată, totul a înflorit într-o prietenie reală.
„Am început o colaborare. Eu am scris niște cărți despre Papa Pius al XII-lea, liderul Bisericii Catolice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 2007, el a dezvăluit într-un articol de ziar că faptul că acesta ar fi fost Papa lui Hitler și că nu s-a preocupat suficient de evrei, erau parte din dezinformarea sovietică. La vremea respectivă scriam o a doua ediție a cărții mele „Hitler, Războiul și Papa” și chiar mi-am petrecut doi ani documentând ceea ce spunea (n.r. Pacepa), dacă avea sens și în doi an a avut sens, răspundea la întrebări puse de istorici, la care nu s-a putut răspunde înainte. Așa că am scris un capitol pentru noua ediție a cărții, am trimis-o publicației unde apăruse articolul (n.r. lui Pacepa), ei i-au dat cartea, câteva zile mai târziu el mi-a trimis un email și am început o colaborare prietenească, ne-am scris email-uri. Timp de câțiva ani l-am cunoscut doar prin email. Nu l-am întâlnit în persoană până în 2013 sau 2014 și chiar și atunci nu-i cunoșteam identitatea secretă, îl cunoșteam sub numele sub care a trăit încă niște ani după aceea. Dar în cele din urmă am devenit prieteni apropiați, vorbeam la telefon, ne trimiteam email-uri în mod obișnuit, ne-am întâlnit în persoană, soțiile noastre s-au cunoscut, am avut prânzuri și așa mai departe. Totul a înflorit într-o prietenie reală”, a spus Ronald Rychlak.
Ronald Rychlak, despre România
Ronald Rychlak a spus că Pacepa iubea foarte mult România și câteodată vorbea și despre întoarcerea sa.
”Urmărea întotdeauna știrile din România și ținea partea României, urmărea echipele sportive românești la Cupa Mondială, la Olimpiadă, și iubea România foarte mult. Vorbea uneori despre întoarcerea în România, se uita la climatul politic, se gândea dacă este sau nu sigur să revină. Chiar a vorbit cu mine o dată despre a pleca în România împreună, dar a considerat că nu este momentul potrivit atunci. Dar îi păsa mult de România. Știu că oamenii au tot felul de păreri despre el, dar el a simțit mereu că a sacrificat mult pentru a aduce libertate oamenilor din țara lui, din România”, a mărturisit Ronald Rychlak.
”S-a sacrificat din iubire pentru țara sa”
Ronald Rychlak a mărturisit că prietenul său și-a riscat foarte mult viața. Acesta susține că Pacepa a contribuit foarte mult la căderea comunismului și că s-a sacrificat foarte mult pentru țara sa.
„Sper că oamenii vor realiza că el a lăsat în urmă o viață luxoasă, că și-a riscat viața, că practic s-a lipsit de viața bună pe care ar fi putut să o aibă, ca să facă ceea ce a crezut el că ar fi cel mai bine pentru români, că putea dezvălui ce se întâmpla. Eu cred că a contribuit enorm la căderea Cortinei de Fier, la căderea comunismului, ceva ce credea el că este un lucru bun, așa cred și eu, știu că mulți oameni sunt de altă părere, dar el a încercat să dezvăluie partea malefică a totalitarismului și chemarea pe care comunismul o avea spre această parte. Sper că va fi amintit drept cineva care chiar s-a sacrificat din iubire pentru țara sa”, a mărturisit prietenul lui Pacepa, potrivit Digi24.