Astăzi a avut loc podcastul Hai România, care face parte din seria Interviurilor EvZ. Invitatul care a abordat subiecte importante este Ion Cristoiu. Discuția a fost moderată de Robert Turcescu. În cadrul acestui podcast au fost abordate diferite subiecte relevante pentru lumea actuală și s-a avut în vedere diferite probleme ale țării și la nivel internațional. Discuțiile au trecut de la valul de căldură și schimbările climatice, până la scandalul „azilelor groazei” , demisiile din funcție ale miniștrilor, dar și lupta electorală.
Invitatul nu este de părere că situația temperaturilor caniculare este atât de gravă. Acesta a explicat faptul că presa are rolul de a induce panică și de a scoate senzaționalul din cadrul unei situații normale.
Schimbările climatice și canicula
În cadrul podcast-ului, Ion Cristoiu a fost întrebat ce părere are despre noile temperaturi caniculare și despre problema schimbărilor climatice, care aduc efecte negative la nivelul întregii lumi. Acesta a explicat că un astfel de subiect senzațional este o importantă sursă financiară. „Nu-i nicio schimbare, doar că nu am avut ierni. Sigur că la oraș, la această căldură se adaugă asfalt. Auzi au fost furtuni! Un subiect de senzaționalism de presă și un subiect important. Este un interes uriaș financiar. Eu nu înțeleg de ce nimeni nu o pune sub semnul întrebării pe Greta. Greta este o elevă, o puștoaică și se plimbă prin toată lumea. Există preocupări, obsesii care au interes, se vorbește despre schimbarea climei pentru a putea anunța un pericol pentru populație” a explicat invitatul.
Conform expertului, în cazul schimbărilor la nivelul climei, acestea pot fi definite ca o preocupare, o obsesie. De asemenea, acesta a semnalat faptul că schimbările la nivelul tehnologiei sunt de asemenea foarte importante. Astfel, situația geopolitică este extrem de importantă la nivel mondial și are în vedere resursele de petrol. „La gara din Nisa un anunț mare spunea, în loc de baie fă dus. E o preocupare, e foarte importantă obsesia schimbării tehnologiei. La nivel de planetă s-a creat o situație geopolitică dată de anumite tari care au petrol. Este clar că tot occidentul a depins de Șeici, nu numai de Rusia, Quatar sta pe un munte de petrol. Atunci se punea problema mutării geopolitice, și probabil că noile tehnologii vor aduce aceste lucruri în prin-plan” a declarat Cristoiu.
Invitatul a explicat faptul că au existat generații de oameni ce au devenit bogați, prin prisma petrolului. „Țările care au petrol nu vor mai impune ele politică și va începe o goană după aceste noi substanțe, dar nenorocite pentru țările respective. Dacă ai petrol, toata lumea vrea să te cucerească. Este foarte important, tehnologia petrolului și a cărbunelui a creat generații de oameni bogați, ei au îmbătrânit și a venit noua generație, care a inventat tehnologii, mașini Tesla, ghinion este ca tot China este pe primul loc. China poate renunța la petrol, vă imaginați câte păduri are. Aceasta este o manipulare, dar este cu ajutorul cetățenilor planetei care nu gândesc” a explicat Cristoiu.
Manipularea din mediul online
Invitatul a explicat că oamenii pot fi extrem de influențați, în special generațiile de tineri care trăiesc în mediul online. „Generația titluri, lumea nu mai trece de titluri, dacă ați observat, nu mai există cratimă, nu mai exista nicio preocupare.
A apărut un nou gen de proză, se numește texto, adică 4 rânduri. În cazul războiului din Ucraina, toate manipulările vin din titlu. Dacă citești, pe la jumătatea articolului rezultă că contraofensiva este eșuată.” a declarat Ion Cristoiu. Interviul complet poate fi vizualizat aici .