Ion Cristoiu are propria emisiune online, CristoiuTV. Cel mai recent episod a fost preluat și de Hub Actual Info – HAI România. În această ediție, reputatul publicist a vorbit despre mai multe nereguli care au avut loc în România din punctul de vedere al justiției și, mai ales, al prescrierii faptelor.
Conform lui Ion Cristoiu, SRI și DNA au modificat legea prescrierii faptelor, astfel încât prescripția, care altfel ar fi curs, era întreruptă de fiecare dată când acuzatul era notificat de o nouă modificare adusă dosarului său. Astfel, persoana anchetată de DNA nu avea dosarul nici clasat, nici trimis în instanță; în această situație de incertitudine procedurală, el era mai susceptibil șantajului, raționează gazda podcastului Cristoiu TV.
„În România, pe vremea binomului DNA-SRI, grație unei modificări perverse, în timpul regimului Traian Băsescu, s-a decis ca să nu mai funcționeze prescripția. Prescripția este un drept de la romani care spune că după o anumită perioadă, o faptă, în funcție și de prevederile Codului Penal, în funcție de gravitate, se prescrie. Dacă nu a fost descoperită fapta sau nu a fost descoperit autorul… La noi s-a întâmplat în felul următorul: binomul a folosit această prevedere pentru a exploata politic activitatea DNA. Adică, îți deschidea procurorul un dosar și îl ținea la sertar vreo zece ani. Nici nu te trimitea în instanță, nici nu ți-l clasa, iar în felul ăsta, zeci de politicieni și jurnaliști au fost șantajați. Această prevedere spunea așa: era termen în Codul Penal de prescripție. Când te identifica DNA și începea ancheta, curgea prescripția. Parșivenia e că putea să întrerupă prescripția, să spună că s-a descoperit nu știu ce. S-a făcut contestație la CCR, iar asta pe drept cuvânt că era neconstituțională. Atunci au început să curgă prescripțiile. Unii dintre corupți au scăpat astfel, ultimii fiind Elena Udrea și fata lui Băsescu, Ioana Băsescu”.
Urmarea este o „ciudățenie” juridică
Înghețarea prescripțiilor a fost clasificată de Curtea Constituțională din România (CCR) drept neconstituțională. Însă recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a atacat acest verdict: „CJUE consideră că nerespectarea obligaţiei de a prevedea sancţiuni penale efective în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii încalcă dreptul UE, deoarece acesta impune statelor membre să combată frauda şi orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii prin măsuri disuasive şi efective. Ca atare, Curtea arată că aceste state trebuie să se asigure că normele privind prescripţia prevăzute de dreptul naţional permit o reprimare efectivă a infracţiunilor legate de astfel de fraude”, se arată în comunicatul transmis de instituția europeană.
Totuși, Ion Cristoiu avertizează că în acest caz se vor crea numeroase dificultăți de natură juridică, precum și o diminuare a autorității CCR. Publicistul se întreabă de ce Curtea Constituțională a României nu este eliminată în totalitate, dat fiind că această atribuție a ei este acum contestată. „Dacă am o instituție care prin constituție decide privind neconstituționalitatea unei legi, a unui articol, de ce în cazul justiției din România să nu țină cont? De ce nu e obligat să țină cont, dar Parlamentul e obligat, Președintele e obligat, Guvernul e obligat?” s-a întrebat Ion Cristoiu.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că DNA nu cercetează noi cazuri de corupție și fraudă. „DNA să facă acum anchete bune de afaceri de corupție. În ultimul timp, DNA-ul nu a făcut nimic, pentru că ar însemna să se lege de regimul lui Iohannis. DNA nu se va mai ocupa de corupția prezentă a regimului ci se va ocupa tot de corupția de acum 10 ani, acum 5 ani… Am înțeles. Bun, au scăpat cu prescripție, nu ar fi mai bine să ne ocupăm și de bandiții de-acum? Nu, că dăm peste camarila lui Iohannis. Aceasta este esența acestei decizii. Dacă tot, să desființăm CCR”, și-a explicat Ion Cristoiu punctul de vedere.
Pentru a urmări ediția integrală din podcastul HAI România (Cristoiu TV), accesați pagina oficială de YouTube.