Ion Cristoiu, analiză devastatoare despre moartea fulgerătoare a lui Horia Alexandrescu: „O dată cu el au murit şi amintirile…”
Horia Alexandrescu, ziarist, director şi fondator al unor gazete din peisajul media de după anul 1989, a a ”plecat” într-o lume mai bună. Anunțul făcut de către fiica sa, Anca Alexandrescu, a întristat pe toată lumea. Printrte cei care regretă profund pierderea jurnalistului se numără și Ion Cristoiu.
Redăm integral postarea postarea făcută de Ion Cristoiu pe blogul personal:
„A murit Horia Alexandrescu! Vestea am primit-o de dimineaţă (n.r. luni, 20 septembrie), pe telefon, în timp ce mă pregăteam de plecare spre marginea Heidelbergului, pentru a vedea, însoţit de ciceronele Dan Petriţa, român stabilit în Germania, orăşelul pe care l-a constituit până în 2013 Baza militară americană de 30.000 de inşi, celebră în toată Europa. Cu clădirile care au alcătuit baza nemţii fac ceea ce ştiu ei mai bine: Dărâmă şi construiesc altceva în loc. Ceva mult mai modern decât construcţiile anterioare”, scrie jurnalistul.
Ion Cristoiu: Vestea despre Horia Alexandrescu m-a descumpănit
Şi nu numai pentru că, dintre mulţi confraţi, Horia Alexandrescu a fost printre cei mai apropiaţi, fără a fi prieteni, deoarece eu n-am prieteni (cu ceva timp în urmă, a început colaborarea la cristoiublog.ro cu o rubrică de sport Tabela de marcaj, iar eu, la schimb, am participat la câteva emisiuni Cafeneaua politică, făcute de Horia Alexandrescu la tv), dar şi pentru că nu mă aşteptam la aşa ceva. A fost cel puţin pentru mine o veste despre ceea ce se numeşte o moarte fulgerătoare, atât de neaşteptată încât, poate şi pentru că fiind în străinătate, nici acum nu cred că nu trăieşte şi că nu voi primi un telefon de la el pentru a-mi spune că mi-a trimis tableta. De fapt ca să fiu sincer, nu ştiu de ce a murit, se zvoneşte că de cancer la plămâni, dar dacă e aşa, ar fi trebuit să ne spună, sau cel puţin să se plângă”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.
„Rolul său în Istoria presei postdecembriste e cel de părinte fondator al presei democratice mai ales prin disponibilitatea sa de a descoperi şi lansa tineri gazetari, iviţi în postdecembrism. Mulţi dintre cei care sunt azi gazetari de prestigiu s-au format la şcoala Cronicii Române. Lansarea de tineri gazetari ţine de o notă aparte a personalităţii lui Horia Alexandrescu. mea gazetăriei e poate cea mai divizată dintre lumile româneşti postdecembriste. Horia Alexandrescu s-a numărat printre puţinii gazetari vedetă care au pledat în scris şi în faptă pentru unitatea gazetarilor români în faţa duşmanilor de tot felul, dar mai ales în faţa statului cotropitor”, a mai transmis Ion Cristoiu.
„O dată cu el au murit şi amintirile unui martor al marilor evenimente postdecembriste.