România îndeplinește toate condițiile să adere la spațiul Schengen, dar Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă sunt temători că acest lucru nu se va întâmpla. Ar schimba cu ceva gândirea și comportamentul românilor un eventual eșec?
Președintele și premierul României s-au întâlnit cu premierul Olandei, Mark Rutte, însă nu sunt convinși că țara noastră va adera la Schengen. Marea frică a lui Iohannis este faptul că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, ar crește euroscepticismul. „Pentru mine, pentru noi cei prezenţi aici la pupitre eşecul nu este o variantă.
Noi căutăm soluţiile pentru a transforma acest demers într-o reuşită. Asta e convingerea noastră, dar trebuie să vedem lucrurile aşa cum ar putea fi, în cazul contrar. Un eşec în acest obiectiv naţional probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România. Dar este o variantă ipotetică care nu se va întâmpla, fiindcă noi nu calculăm pentru varianta eşec, noi calculăm pentru varianta reuşită”, a afirmat Klaus Iohannis la Cincu.
Dacă vom fi transparenţi, vom primi un răspuns pe măsură
În ceea ce-l privește pe Ciucă, acesta a mărturisit că vom birui dacă vom ava o atitudine transparentă. „Tot efortul la nivelul Guvernului, instituţiilor nu a fost făcut pentru altcineva decât pentru români, mediul de afaceri, care aşteaptă un răspuns pozitiv. Este o decizie care nu va ajuta doar România, ci şi ţările din jur şi din UE.
Eu sunt ferm convins că prin această atitudine a noastră de a prezenta realitatea, de a fi cât mai transparenţi vom primi un răspuns pe măsură. Nu pot să am altă atitudine vis a vis de un eşec, care nu cred că se va întâmpla, dar potenţialul de eurospecticism e unul posibil”, a explicat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Premierul Olandei e reținut
Premierul Olandei, Mark Rutte a precizat la rândul său răspunsul țării sale nu are nici o legătură cu Rusia, însă războiul cu Ucraina împiedică puțin lucrurile. „Rusia nu joacă niciun rol în această procedură. Olanda a zis mereu cine vrea să adere, poate să adere şi trebuie să avem transparenţă.
Avem bineînţeles MCV care este foarte important, dar şi Schengen – sistemul de informaţii, ce faci cu cei care intră în UE, persoanele care trebuie să iasă. Toate aspectele trebuie avute în vedere. De aceea este adevărat că acum cu Ucraina, MCV trebuie să avem o evaluare mai largă pentru a putea lua o decizie care este transparentă şi bazată pe fapte. Alte argumente nu pot juca un rol în această procedură”, a declarat Rutte, relatează News.ro.
Care e părerea lui Ciolacu
Și Marcel Ciolacu a luat atitudine privind această problemă care are un impact uriaș asupra României, punctând că România nu ar fi „plătit” intrarea în zona de circulație liberă a Europei, dar a fost mult mai optimist. „Acei bani au fost transferați de Guvernul Tudose, erau aproximativ 600 milioane pe care statul român îi pierdea.
Și atunci Tudose a luat decizia să mute banii la departamentului lui Arafat și s-au cheltuit toți banii. Sunt lucruri pornite de acum trei ani și intrăm într-o zonă de scenarii absurde să zicem că le-am dat bani pentru Schengen. Nu cred că e un angajament al statului român.
România trebuie să intre în Schengen și nu cred că vreun stat european se va opune după toate eforturile făcute de țara noastră. Nu este de conceput să nu intrăm, îndeplinim toate criteriile tehnice”, a explicat liderul PSD Marcel Ciolacu. În viitorul cel mai scurt, Ciolacu va purta discuții cu Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei Olaf Scholz, care a declarat anterior că susține acest demers.