Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Nicolae Ciucă au avut astăzi mesaje foarte clare privind apărarea drepturilor şi intereselor minorităţilor din România prin construirea unei societăţi mai incluzivă şi tolerantă. Mesajele celor doi oficiali vin la o săptămână de la declaraţiile premierului Viktor Orban la Tuşnad.
Iohannis şi Ciucă, mesaje radicale. Luptăm împotriva exceselor fundamentate pe doctrine naţionalist-populiste, rasiste sau clasă
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în discursul ţinut duminică la festivalul ”Săptămâna Haferland” dedicat culturii săseşti din Transilvania, că războiul de la graniţa României care afectează inclusiv monumentele de patrimoniu întăreşte solidaritatea şi creşte aprecierea faţă de moştenirea culturală.
”Nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască şi, cu atât mai puţin, să deterioreze relaţiile armonioase cădite între români şi cei cu care au împărţit vicisitudinile istoriei şi cu care îşi construiesc destinul european”, a transmis preşedintele.
Şeful statului a mai afirmat că ”România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă”
”România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai inclusivă şi tolerantă”, a precizat Iohannis.
Niciodată, spune preşedintele, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască – şi cu atât mai puţin să deterioreze – relaţiile armonioase cădite în timp între români şi cei cu care aceştia au împărţit vicisitudinile istoriei şi cu care acum îşi construiesc destinul european.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că apartenenţa României la civilizaţia occidentală presupune împărtăşirea valorilor şi nu doar a intereselor comune, el subliniind că România nu va părăsi drumul pe care pornit după 1989.
”O spun răspicat: România este un stat democratic care a făcut în ultimii 30 de ani eforturi considerabile ca să fie un partener de încredere în rândul societăţilor occidentale dezvoltate. Noi, românii, am ales acest drum când am îndepărtat de a putere regimul comunist şi nu vom părăsi acest drum. Democraţia este un regim politic complicat funcţionează cel mai bine prin consens şi cooperare. Desigur că într-o societate democratică există viziuni şi idei diferite, chiar opuse, care nu trebuie să se radicalizeze, ci trebuie să se tolereze pentru a ajunge la consens şi echilibru”, a declarat premierul.
Nicio democraţie nu este perfectă, spune Nicolae Ciucă, dar se perfecţionează prin consolidare.
„Învăţăm unii de la alţii şi luptăm împotriva oricăror forme de autoritarism, radicalizare, a exceselor fundamentate pe doctrine naţionalist-populiste, rasiste sau de clasă. Totodată, democraţia trebuie apărată în ciuda tuturor obstacolelor , investind continuu energie şi încrederea noastră”, a adăugat primul ministru.
Ciucă a adăugat că Transilvania este ”un model de toleranţă şi de bună convieţuire interetnică” la nivel european.
Premierul a catalogat festivalul dedicat culturii saşilor drept ”un exemplu desăvârşit de păstrare intactă a unei culturi”.
Preşedintele şi premierul au participat duminică, la festivalul cultural Săptămâna Haferland. Săptămâna Haferland a ajuns la ediţia a zecea. Festivalul se desfăşoară în perioada 29-31 iulie, în zece localități: Archita, Saschiz, Cloaşterf, Roadeş, Buneşti, Rupea, Homorod, Criţ, Meşendorf şi Viscri.