Actual

Iohannis a promulgat legea de urgență! Închisoare până la 15 ani pentru această infracțiune în afaceri

Klaus Iohannis
sursa foto: capital.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent o lege care prevede închisoare de până la 15 ani pentru fraude pe TVA.

Conform informațiilor, este vorba despre transpunerea unei directive europene prin care Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement încă din decembrie 2021.

Închisoare de până la 15 ani pentru oamenii de afaceri

Practic, potrivit noilor prevederi, care modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, neplata TVA în anumite condiții se va pedepsi cu închisoare de la 7 la 15 ani,  se arată în măsura promulgată de președintele Klaus Iohannis în cursul zilei de vineri. Astfel, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puţin 10 milioane euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului Uniunii Europene duce direct la închisoare cu executare. În același timp, până și tentativa se pedepsește conform noii legi.

Printre prevederile luate luate în considerare se numără:

  • utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
  • nedivulgarea de informaţii privind TVA, atunci când aceste informaţii trebuie divulgate potrivit legii;
  • prezentarea de declaraţii corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

Totuși, pentru a intra oficial în vigoare, Legea va fi publicată în Monitorul Oficial, transmite Hotnews.

Măsura, cerută de UE

Ministerul Finanțelor a propus schimbarea legii încă de la începutul lunii februarie, anunțând că oficial pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru anumite fapte de fraudă la taxa pe valoare adăugată (TVA), potrivit unui proiect de lege de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, în Legea 241/2005 a fost introdus un nou articol:

Art. 9^1 Constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene prin utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA, nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii, cât și prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

Decizia a venit după ce guvernanții au fost obligați să ia aceste măsuri  și să introducă aceste pedepse în lege pentru ca România să transpună în legislația națională Directiva europeană 1371 din anul 2017. Autoritățile române aveau termen 6 iulie 2019 să introducă aceste măsuri, iar din decembrie 2021 Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva țării noastre, pentru netranspunerea completă a directivei UE, România riscând să fie trimisă în fața Curții de Justiție a UE, care poate decide sancțiuni.

Măsurile anti-fraudă sunt necesare pentru combaterea fraudei cu TVA la nivel european în special în contextul operaționalizării Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.