Actual

Ioana Constantin, politician PMP: 28 Iunie rămâne și acum zi de doliu național

Ioana Constantin, politician PMP: 28 Iunie rămâne și acum zi de doliu național

Ioana Constantin, politician PMP, a transmis prin intermediul unei postări apărute pe Facebook un mesaj prin care le aduce aminte românilor că ziua de 28 Iunie rămâne și acum zi de doliu național.

„La 28 Iunie 1940, milioane de români deveneau cu forța cetățeni ai URSS, iar armatele comuniste sovietice ocupau Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, după înțelegerile criminale dintre Hitler și Stalin.

Ioana Constantin, politician PMP: Au urmat deportările, arestările, colectivizarea, foametea, frica. Și azi trăim așa cum au decis Stalin și Hitler, dar vorbim tot mai puțin despre aceste crime oribile. Reîntregirea țării rămâne proiectul nostru cel mai înalt de țară.

#unire22”, a scris Ioana Constantin pe Facebook.

La 28 iunie 1940, Basarabia şi Nordul Bucovinei au fost invadate de trupele sovietice

Zeci de mii de oameni – funcţionari publici, fruntaşi ai partidelor politice, preoţi şi intelectuali, profesori şcolari şi oameni simpli – au fost nevoiţi să ia drumul exodului peste Prut, pentru a se salva de urgia stalinistă. În Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa s-a instaurat un regim sovietic de ocupaţie, opresiv şi represiv. Transplantul de sistem sovietic în teritoriile ocupate şi impunerea cu forţa a regimului totalitar comunist a tras o linie neagră sub firava democraţie interbelică şi a produs o serie de consecinţe, unele mai dramatice decât altele.

Documentele de arhivă, cercetările istoricilor din Republica Moldova şi alte ţări atestă de o manieră indubitabilă că actul din 28 iunie 1940 este o consecinţă directă a tranzacţiei sovieto-naziste din 23 august 1939 privind partajul „sferelor de influenţă” între cele două regimuri totalitare ale secolului XX.

Anexarea Basarabiei şi a Nordului Bucovinei a fost concepută şi realizată de comandamentul politic şi militar sovietic ca o operaţiune militară de ocupare a acestor teritorii, iar regimul terorii în masă instaurat în urma acestui act a fost unul al ocupantului şi nu al „eliberatorului” sovietic.

Prin urmare, data de 28 iunie 1940 consemnează o pagină neagră în istoria noastră. Această zi este începutul ocupaţiei sovietice, începutul unor drame şi tragedii fără precedent în trecutul nostru istoric. În numele unei pretinse „eliberări” sociale, regimul totalitar comunist instalat prin forţa baionetelor sovietice a comis crime abominabile care trebuie făcute publice şi condamnate, iar victimele regimului stalinist trebuie să fie onorate.