Actual

Ioana Băsescu și-a recăpătat terenul de la Nana. După 7 ani, fiica fostului președinte scapă de acest dosar în care era martor

Ioana Băsescu și-a recăpătat terenul de la Nana. După 7 ani, fiica fostului președinte scapă de acest dosar în care era martor

Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu a scăpat de dosarul Nana şi i-a fost ridicat sechestrul de pe terenuri. Ea are calitatea de martor în dosarul de grup infracțional organizat și infracțiuni de fals.

Decizia aparţine judecătorilor Tribunalului Călăraşi care au dispus încetarea procesului penal faţă de cei 11 inculpaţi trimişi în judecată în urmă cu peste şapte ani în dosarul cunoscut sub denumirea ”Nana”. Toţi cei din dosar sunt obligaţi însă la plata prejudiciului de peste 3 milioane de lei.

După 7 ani, Ioana Băsescu scapă de dosarul „Nana”. Judecătorii au decis şi ridicarea sechestrului de pe terenuri

Judecătorii Tribunalului Călăraşi au dispus încetarea procesului penal faţă de cei 11 inculpaţi trimişi în judecată în urmă peste şapte ani în dosarul cunoscut sub denumirea ”Nana”, care viza retrocedarea frauduloasă a unor suprafeţe de teren în comuna Nana din judeţul Călăraşi.

Decizia a fost luată ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale, conform soluţiei pronunţate marţi şi publicate pe portalul instanţelor de judecată.

Pe de altă parte, instanța i-a obligat pe inculpați să achite fiecare peste 240.000 de lei pentru recuperarea prejudiciului în valoare de peste 3 milioane de lei și a menținut sechestrele puse în acest dosar pe bunurile acestora.

De asemenea, în dosar s-a ridicat sechestrul de pe terenurile Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Inculpaţi sunt obligaţi, în schimb, la plata de despăgubiri reprezentând contravaloarea terenului, dar şi redevenţe

Prin aceeaşi soluţie, judecătorii au respins cererile de achitare pentru infracţiunea de abuz în serviciu, formulate de către inculpaţii Niculae Teodora, Decu Florian, Neagu Marius Gelu, Dobre Maria, Dobre Gheorghe, respectiv de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu formulate de către inculpaţii Preda Vasilica, Enciu Domnica, Negoiţă Daniela, Tudorache Nicolae şi Ştolea Georgică.

Inculpaţii formulaseră şi cereri de achitare cu privire la infracţiunea de spălare a banilor, acestea fiind de asemenea respinse. Judecătorii au constatat însă că cei 11 nu sunt vinovaţi de infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat.

Judecătorii au dispus în schimb anularea mai multor documente  – contracte de arendă, cereri, procese verbale, declaraţii pe propria răspundere sau menţiuni din registre ţinute la nivelul Primăriei Nana.

În schimb, instanţa a admis cererea Ministerului Agriculturii care s-a constituit parte civilă în dosar prin agenţia Domeniilor Statului, judecătorii obligând pe unii dintre inculpaţi la plata de despăgubiri reprezentând contravaloarea terenului, dar şi redevenţe.

Procesul cu terenurile de la Nana a început în mai 2015. Potrivit procurorilor de la Parchetul General, condus pe atunci de Tiberiu Nițu, funcționarii primăriei Nana, județul Călărași, ar fi retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole și ar fi prejudiciat comuna cu peste trei milioane de lei.

Unele terenuri au fost cumpărate de Ioana Băsescu cu un credit de 1 milion de euro obținut de la CEC Bank.